Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) ne zaman kuruldu?

Dün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı düzenlendi. Olayın ardından vatandaşlar "TUSAŞ ne zaman kuruldu?" Sorusunu araştırmaya başladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) ne zaman kuruldu?

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesi terör saldırısının hedefi olan Türk savunma ve havacılık sanayisinin lider şirketlerinden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), birçok önemli proje yürütüyor.

Olayın ardından vatandaşlar, TUSAŞ’ın kuruluş tarihi hakkında bilgi edinmek amacıyla araştırmalar yapmaya başladı.

TUSAŞ NE ZAMAN KURULDU?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 yılında Türk hükümeti tarafından kurulmuş olup, havacılık ve uzay sanayisinde önemli bir rol oynuyor. Şirket, Türkiye’nin savunma sanayisinde öncü projelere imza atmakta ve yerli üretimi destekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan TUSAŞ, Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. 2005 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ) ile birleşerek, iki şirket faaliyetlerini TUSAŞ çatısı altında sürdürmeye başladı. TUSAŞ’ın çeşitli hava araçları ve sistemleri geliştirdiği biliniyor.

KAHRAMANKAZAN YERLEŞKESİNDE 15 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR!

TUSAŞ, Kahramankazan'daki yerleşkesinde yaklaşık 15 bin çalışan ile faaliyet gösteriyor.

TUSAŞ'ın kuruluş amacı yasada şu ifadelerle açıklanıyor:

"Türkiye'nin teknolojik seviyesini yükseltecek milli hasılaya katkısı yüksek, yabancı ekonomilere bağımlılığı hafifleten, dış piyasa ile rekabet edebilen, milli güvenlik ve sivil ihtiyaçlara yönelmiş bir uçak endüstrisi kurup işletmektir."

TUSAŞ proje konularına bağlı olarak altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlendi. Bunlar şu şekilde:

  • Havacılık Yapısalları Grubu
  • Uçak Grubu
  • Helikopter Grubu
  • İnsansız Hava Aracı (İHA) Grubu
  • Uzay Sistemleri Grubu
  • Milli Muharip Uçak Grubu
  • Mühendislik Grubu

TUSAŞ DEVLETİN Mİ?

TUSAŞ hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (yüzde 54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (yüzde 45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (yüzde 0.06)'dur.