ODTÜ'nün çılgın projesi! Gezegenleri birbirine bağlayacaklar!

ODTÜ'de Telekomünikasyon alanında araştırmalar yapan Prof. Dr. Elif Uysal, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Advanced Grant desteği kazandığı proje ile uzayda artan veri trafiğini taşıyabilecek gezegenler arası haberleşme ağı altyapısını oluşturmak üzere çalışmalara başladı. Bu prestijli destek ile gerçekleştirilen proje tamamlandığında, uzayda Türkiye adresli haberleşme protokolleri kullanılacak ve proje çıktıları 6G standardını etkileyecek.

ODTÜ'nün çılgın projesi! Gezegenleri birbirine bağlayacaklar!

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uysal, Türkiye'ye 4'üncü kez ERC Advanced Grant ödülünü kazandıran ve bu kategoride desteklenen ilk kadın araştırmacı ünvanına sahip.

"GO SPACE (Goal Oriented Networking for Space)" isimli projesinin detaylarını anlatan Uysal, derin uzayda toplanan verilerin genellikle büyük çanak antenler veya uydular aracılığıyla iletilmekte olduğunu belirtti. Ancak artan uzay yolculukları ile doğrudan iletişim ihtiyacının arttığını ve projelerinin bu ihtiyaca yanıt verdiğini vurguladı.

Uysal, son yıllarda uydu üzerinden nesnelerin interneti (IoT) gibi hizmetlerde büyük bir artış yaşandığını ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların ortaya çıkmaya başladığını da dile getirdi. Ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu'na benzer şekilde Ay'ın yörüngesinde "Lunar Gateway" adı verilen bir uzay istasyonunun planlandığını ve bu istasyon için 4G baz istasyonlarının kurulduğunu aktardı.

UZAYDA YENİ HABERLEŞME PROTOKOLLERİ VE İLETİŞİM AĞLARI GELİŞTİRECEK

Uysal, artan veri akışını taşıyabilecek, dünyadaki internete benzer gezegenler arası haberleşme ağı altyapısına olan gereksinimi vurgulayarak, uzayın zorlu ortamına uygun tasarım prensiplerinin önemine işaret etti. Bu çerçevede, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) desteği ile başlatılan projelerinin, uzayda yeni haberleşme protokolleri ve iletişim ağları geliştireceğini belirtti.

Prof. Dr. Uysal, projenin uzaydaki koşullara uyum sağlayabilen semantik ve hedef odaklı bir haberleşme ağı kurmayı amaçladığını ifade ederek, bu çözümlerin standartları belirleyen organizasyonlarca büyük bir ilgiyle beklenmekte olduğunu dile getirdi.

PROJE UZAY TEKNOLOJİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Projenin Türkiye'ye ve dünya çapında uzay teknolojilerine büyük katkı sağlayacağını belirten Uysal, projenin 6G standardına da gireceğini ve Türkiye'nin bu alanda öncü ülkelerden biri olacağını vurguladı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise ERC fonundan destek alan araştırmacıların çığır açıcı projeler yürüttüğünü belirterek, ERC ileri araştırma desteğinin "Nobel öncesi ödül" olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Kök, ODTÜ'nün ERC projeleri ile ülkeye katkı sağladığını ve Prof. Dr. Elif Uysal'ın başarısının büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.