Geçmişten günümüze İmralı görüşmeleri: Bu sürece nasıl gelindi? İşte tüm detaylar...

Bahçeli'nin Ankara'daki çıkışı ile başlayan yeni süreç, Terörist başı Öcalan'ın gönderdiği mektuptaki "PKK miadını doldurdu, örgüt kendini lağvetmeli" çağırısı ile gündemin bir numarası oldu. Peki, İmralı görüşmelerinin kronolojisi nasıl ilerledi ve bu noktaya nasıl gelindi? İşte tüm detaylar...

Geçmişten günümüze İmralı görüşmeleri: Bu sürece nasıl gelindi? İşte tüm detaylar...

İLK GÖRÜŞMELER VE ÇÖZÜM SÜRECİ

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 1999’da yakalanarak tutuklanmasının ardından, şu anki DEM Parti’nin selefi olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile devlet yetkilileri arasında görüşmeler yapılmaya başlandı. 2013-2015 yılları arasında "çözüm süreci" olarak bilinen dönemde, PKK ile devleti temsilen yetkililer arasında silah bırakmaya yönelik girişimler gerçekleştirildi. Bu kapsamda, İmralı Adası’nda tutuklu bulunan Öcalan ile çeşitli görüşmeler yapıldı.

Dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı Adası’na giderek Öcalan ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de yaptığı bir açıklamada "İmralı ile görüşmeler yapıldığını" doğruladı.

3 Ocak 2013’te İmralı’yı ziyaret eden ilk heyette Ayla Akat Ata, Altan Tan ve Ahmet Türk yer aldı. Aynı hafta Fransa’nın başkenti Paris’te, PKK kurucularından Sakine Cansız’ın da aralarında bulunduğu üç kişi suikasta uğradı.

2013 NEWROZ MEKTUBU: “SİLAHLAR SUSSUN”

2013 Newroz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın mesajı kamuoyuna okundu. Mektubunda, “Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Artık silahlar sussun, fikirler ve siyaset konuşsun. Silahlı unsurlarımızın sınır dışına çekilmesi aşamasına gelinmiştir” ifadelerine yer verildi. Ancak bu sürecin ilerleyişi, 17-25 Aralık 2013 operasyonlarıyla sekteye uğradı ve Öcalan'ın çağrısıyla başlayan geri çekilme durduruldu.

2014 yılında Öcalan, “Müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve oluşturulmalı” çağrısında bulundu. Ancak aynı yıl Kobanê’nin IŞİD tarafından işgal edilmesiyle başlayan 6-7 Ekim olayları nedeniyle müzakereler durma noktasına geldi.

2015 KONGRE ÇAĞRISI VE SONRASI

Abdullah Öcalan, 2015 Newroz’unda PKK’ya silah bırakma kararı almak üzere kongreyi toplama çağrısı yaptı. Ancak mesajda beklenen kongre tarihi belirtilmedi. Öcalan, "PKK’nın silahlı mücadeleyi sonlandırması ve yeni bir siyasal ve toplumsal strateji belirlemesi için kongre toplamasını gerekli görüyorum" ifadelerini kullandı.

Haziran 2015 seçimlerinde HDP, bağımsız parti olarak seçime girerek yüzde 13 oy aldı ve 80 milletvekili ile Meclis'e girdi. Ancak Temmuz 2015’te çatışmalar yeniden başladı ve çözüm süreci sona erdi. 2016’da HDP’lilere yönelik tutuklamalar başladı, Kasım ayında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da tutuklandı.

2024-2025: ÖCALAN’IN YENİ ÇAĞRISI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim 2024’te Ankara'da TBMM’nin açılışında, "Öcalan açıklama yapsın, PKK kendini lağvetsin. Öcalan TBMM’de konuşsun" dedi. Bu açıklamanın ardından DEM yetkilileri ile İmralı arasında yeniden görüşme trafiği yaşandı.

Dün (27 Şubat 2025), DEM yetkilileri İstanbul’da Abdullah Öcalan’ın mesajını okudu. Öcalan mesajında, şu ifadelere yer verdi:

"Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir."

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız