Emeklilere kötü haberi canlı yayında duyurdu
Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, emeklilik konusunda endişe verici bir detayı açıkladı. Herkesin bayram ikramiyesi gibi konularla ilgilendiği bir dönemde, emeklilerin maaş alamama riskiyle karşı karşıya olabileceğini duyurdu.
Emeklilerin bayram ikramiyesi konusundaki belirsizlik sona erdi. Emekli bayram ikramiyesi için iki farklı formül üzerinde durulurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 50 artırılarak 3 bin TL'ye çıkarıldığını duyurdu.Bu açıklama ile birlikte en düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasının ardından emekli bayram ikramiyesi ücretleri netleşti.
Ancak, gündemde emeklilerin yer aldığı sırada Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan emeklileri tedirgin eden bir açıklama geldi.
Dün akşam Halk TV'de yayınlanan "Gündem Özel" programında, Sosyal Politikalar Uzmanı Aziz Çelik ve Ekonomist Evren Devrim Zelyut konuk olarak yer aldı.
Programda ekonomi gündemi ve emeklilerin bayram ikramiyesi konuları ele alındı. Prof. Dr. Çelik, emekli ikramiyesindeki artışın abartılı bir şekilde sunulmasının emeklilerle alay etmek olduğunu belirtirken; Evren Devrim Zelyut, emekliler için beklenen asıl tehlikenin ne olduğunu açıkladı.
“HİÇ MAAŞ ALAMAMA' TEHLİKESİ DOĞDU”
Zelyut'un açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:"2023 Küresel Emeklilik Raporu sonuçları açıklandı. Bu rapor, dünya genelindeki emeklilik sistemlerini analiz ediyor ve A, B, C, D gibi kategorilere ayırıyor.
D kategorisinde yer alan ülkeler için büyük tehlikeler söz konusu. Bu kategoriye giren ülkeler arasında Hindistan, Tayland, Arjantin ve Türkiye bulunuyor.
Bu ülkelerin emeklilik sistemlerinin sürdürülebilirliği şüpheli olarak değerlendiriliyor. Yani, 'Emeklilik sistemini düzeltmezseniz, mevcut emeklilere maaş ödemesinde sorunlar yaşanabilir' deniyor.
Dolayısıyla, biz maaşların yetersiz olduğunu düşünürken asıl tehlike, bu durumun devam etmesi halinde emeklilerimizin hiç maaş alamama riskiyle karşı karşıya olmasıdır. Çünkü bütçe ve rezervlere bakıldığında, Türkiye'nin mali durumunun oldukça kırılgan olduğu ortaya çıkıyor."