Emeklilere Hayırlı Olsun
Emeklilere Hayırlı olsun çifte maaş alacaklar..
SSK Bağ-Kur emeklisine çifte kazanç! Nisan’da emeklilerin cepleri dolacak. Milyonlarca emeklinin ve memurun maaşı enflasyon verilerine göre yine belirleniyor. Fiyat netleşti. Oranlar yüz güldürecek.
Emekliye çifte kazanç! Çoğu emekli bu detayları bilmiyor. İşte tüm merak edilenler...
Türkiye'de milyonlarca emekli, çalışmaya devam ediyor. Peki emeklilerin çalışma hayatına devam ederken maaş ve tazminat hakları neler? Birçok emekli haklarından haberdar değil. İkinci maaş ve tazminat hakkı bulunan emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor. Peki Türkiye'de çalışan emekliler hangi haklara sahip? İkinci tazminat nasıl alınır? Tazminat hesabı nasıl yapılıyor? İşte tüm detaylar...
Türkiye'de emekli olan milyonlarca vatandaş çalışmaya devam ediyor. Emeklilerin çalışmasının önünde hiçbir engel yok ve çalışanlar emeklilerin diğer çalışanlardan da bir farkı bulunmuyor. Peki çalışan emekliler ne gibi haklara sahip? İkinci maaş ve tazminat hakkı bulunan çalışan emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. da bulunuyor.
Ancak burada dikkat edilecek bazı hususlar var.
Türkiye'de çalışan emekliler hangi haklara sahip? İkinci tazminat nasıl alınır ve tazminat hesabı nasıl yapılıyor? Tavdim Gazetesi'nin haberine göre çalışan emeklilerin izinleri ve tazminatları aynı şekilde hesaplanıyor. İşte emekli çalışanların hakları konusunda merak edilen soruların cevapları...
Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Emekli olduktan sonra tazminatını alıp aynı işyerinde devam edenlerin de kıdemi sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemesi gerekiyor.
Kıdem tazminatı diğer çalışanlar gibi son brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. 20 yıl çalışıp 1 yıl aynı işyerinde devam edenler eğer emeklilik işlemi sırasında tazminatını almamışsa 21 yıl üzerinden, almışsa 1 yıl üzerinden kıdem tazminatını cebine koyuyor.
İşverenin iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreyi de o işyerindeki kıdem yani çalışma süresi belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı peşin olarak ödeniyor.
Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamıyor. Yani emekli işçiler, işvereni tarafından işten çıkartılması halinde, şartları oluşursa ihbar tazminatına hak kazanıyor.