Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte emekli ve memura yapılacak zam oranları merak konusu olmaya başladı
Kasım ayı enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından maaşlara yapılacak olan artış, büyük oranda netleşecek.
Öte yandan SSK, Bağ-Kur emekli maaşları için 2 düzenleme yapılacağı konuşulurken, memur ve memur emeklileri de enflasyon farkına ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı alacak. Merkez Bankası'nın paylaştığı 'Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi' ise zam tablosunu değiştirdi.
Milyonlarca emekli ve memurun beklediği zam için geri sayım başladı. TÜİK'in Kasım ve Aralık ayındaki enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte emekli ve memur maaşları için artış oranı belli olacak.
Ocak başında da 6 aylık enflasyon oranının TÜİK tarafından duyurulmasıyla refah payı hariç nihai emekli maaşı ve memur zammı kesinleşecek.
Orta Vadeli Plan (OVP) ile Türkiye Yüzyılı'nın ekonomik temellerinin atılması ve mali disiplinde yol haritasının belli olması sonrası emekli zammı düzenlemesi öncelikli gündem halini aldı.
BÜTÇE SINIRLARI ZORLANDI
2024 yıl başına kadar emeklileri rahatlatan 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bütçe sınırları sonuna kadar zorlanarak 12,2 milyon çalışmayan emekliye 60 milyar TL'nin üzerinde ödeme yapıldı.
Emekliler için bundan sonraki adımlar kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi olacak.
DUL VE YETİMLER DE HİSSELERİ ORANINDA FAYDALANDI
5000 TL emekli ikramiyesi düzenlemesinden dul ve yetimler de hisseleri oranında faydalandı.
Yüzde 75 hissesi olanlar 3.750 TL
Yüzde 50 hissesi olanlar 2.500 TL
Yüzde 25 hissesi olanlar 1.250 TL Cumhuriyet ikramiyesi aldı.
BAKANLAR HAREKETE GEÇTİ
Öte yandan 5000 TL emekli ikramiyesi için yeni bir gelişme yaşandı. ÇKS Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için kapsam dışında kalmış ve 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamayan çiftçiler için devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakan Mehmet Şimşek ve Bakan Vedat Işıkhan ile problemin çözümü için konuşacağı bildirildi.
BAKAN ŞİMŞEK, KALICI REFAH ARTIŞI İÇİN YOL HARİTASINI ÇİZDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kalıcı alım gücü ve refah artışı için yol haritasını çizdi. Şimşek kalıcı refah artışının anahtarını 'Tek haneli enflasyon' olarak belirledi.
Asgari ücret, emekli ve memur zamlarıyla çalışanların alım gücü artsa bile enflasyon düşmeden kalıcı refah artışı olmayacağı düşüncesinde olan Bakan Şimşek, koordineli para ve maliye politikalarıyla enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyor.
ENFLASYON AYLIK BAZDA DÜŞTÜ
Merkez Bankası'nın sıkı para politikası adımları ve koordineli maliye politikalarıyla enflasyonda aylık bazda düşüş sürdü. Ağustos ayında yüzde 9'un üzerinde seyreden aylık enflasyon Eylül'de yüzde 4,75, Ekim'de ise yüzde 3,43 olarak kayıtlara geçti.
4 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARINA GÖRE EN DÜŞÜK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu. Tüm bunlarla beraber 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,41 olarak kayıtlara geçti.
Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.
Yani bundan sonra enflasyon rakamları sıfır çıksa dahi bu zam oranları kesinleşmiş oldu.
ARALIK'TA ZAMLAR BÜYÜK ORANDA BELLİ OLACAK
4 Aralık Pazartesi TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bu rakamların açıklanması sonrası 5 aylık enflasyon oranı yani emekli ve memur zammı büyük oranda belli olacak. Refah payı hariç nihai zam oranı Ocak ayı başında Aralık ayı enflasyonu sonrası kesinleşecek.
ENFLASYON RAKAMLARIYLA BİRLİKTE ZAMLAR KESİNLEŞECEK
Nihai zam oranları için 2 veri kaldı. İlerleyen dönemde Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı ve maaş zamları kesinleşecek.
EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?
SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Son dönemde bu rakamların üzerine refah payı verilmesi dikkat çekiyor.
Memurlar ve memur emeklileri Ocak ve Temmuz döneminde zam alıyor. Burada bir önceki toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon, 'Memur enflasyon farkı'nı ifade ediyor. Bu memur enflasyon farkına yeni toplu sözleşme zammı ilave edilerek nihani memur maaşları zam oranı belirleniyor.
MERKEZ BANKASI'NIN 'PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ' SONUÇLARI
Merkez Bankası'nın Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları belli oldu. Buna göre 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,23'e geriledi. Yıl sonu dolar tahmini de 30 lira oldu.
Yeni enflasyon beklentisine göre yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1887,10 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
EMEKLİ VE MEMUR OCAK ZAMMI TABLOSU
Yüzde 67,23'lük yeni enflasyon tahminine göre emekli ve memurun zam tablosu da şu şekilde oluştu:
6 aylık enflasyon oranı yüzde 39,62
Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,62
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31,72
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15
6 aylık memur zammı yüzde 51,48
EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ GERÇEKLEŞİRSE...
Eğer ekonomistlerin bu beklentisi gerçekleşirse en düşük memur maaşı evli ve 2 çocuklu bir çalışan için 22 bin 17 liradan 33 bin 351 liraya en düşük memur emeklisi maaşı da 9 bin 876 liradan 14 bin 960 liraya yükselecek.
TABAN AYLIKLARA DÜZENLEME
Ocak ayında emekli kök maaş zammının yanında taban aylıklara da düzenleme gelecek. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 3500 TL'den önce 5500 TL'ye ardından 7500 TL'ye çıkarıldı. Kümülatif artış yüzde 107'yi aştı.
Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile artamasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.
6 aylık enflasyon oranı ve memur zammı referans alındığında Ocak 2024'te en düşük emekli maaşının kabaca 10.500 TL ila 11.500 TL arasında bir düzeyde belirlenmesi bekleniyor.