Dünya için halen küresel bir tehdit: Kuduz!
Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan, ölümcül bir viral enfeksiyon ve dünya genelinde her yıl binlerce insanı tehdit ediyor.
Her yıl 23 Ekim Dünya Kuduz Günü olarak kutlanıyor. 23 Ekim Dünya Kuduz Günü dolayısıyla anadolugazete.com.tr olarak kuduz hastalığı ve belirtilerini araştırdık.
Kuduz, genellikle enfekte bir hayvanın ısırmasıyla insanlara geçiyor. Enfekte hayvanlar arasında köpekler, yarasalar ve diğer memeliler yer alıyor. Kuduzun belirtileri, ısırık sonrası birkaç hafta içinde ortaya çıkıyor. Kuduzun belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve anksiyete gibi semptomlar görülüyor. Hastalık ilerledikçe, sinir sistemi de etkileniyor ve ölümle sonuçlanabilir.
O ilde kuduz karantinası! 10 gün boyunca giriş çıkış yasak
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor. Aşılar, enfekte hayvanların kontrolü ve halkın bilinçlendirilmesi, bu hastalığın yayılmasını önlemede kritik rol oyunuyor. Uzmanlar, her yıl milyonlarca insanın kuduz aşısı ile korunabileceğini ve bu hastalığın sona erdirilebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, kuduz riski taşıyan hayvanlarla temasta bulunanların aşılanması, tedavi sürecinin bir parçası olarak büyük önem taşıyor.
BAKAN YUMAKLI NE DEMİŞTİ?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Türkiye'de sahipsiz köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını, Dünya Sağlık Örgütünün de kuduz riski açısından ülkeyi "yüksek risk" kategorisinde tanımladığını belirtmişti.
Yumaklı, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır." demişti.
Dünya nüfusunun yüzde 10'u kadar sahipsiz hayvan bulunuyor!
23 Eylül Dünya Kuduz Günü’nde, Türkiye’de son 5 yılda yaşanan kuduz vakaları, bu hastalığın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
BU YIL 50 KUDUZ VAKASI TESPİT EDİLDİ!
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılında Türkiye genelinde 59 ilde 494 kuduz vakası kaydedildi. Bu sayı, 2020 yılında 52 ilde 267 vakaya düştü. 2021’de ise 28 ilde 153 vaka bildirildi. 2022 yılında tekrar artış göstererek 41 ilde 277 vakaya ulaştı. Geçtiğimiz yıl ise 35 ilde 282 vaka tespit edildi. Bu yılın ilk 5 ayında ise 21 ilde toplamda 50 vaka rapor edildi.
Her yıl dünyada yaklaşık 60 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor!
HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
Kuduz vakalarının artması, sahipsiz hayvanların yanı sıra halk sağlığı açısından da büyük riskler taşıyor. Bu durum, sadece doğrudan etkilenmiş bireyleri değil, aynı zamanda vakaların görüldüğü bölgelerde yaşayan insanları da olumsuz etkiliyor.
SON 5 YILDA KARANTİNAYA ALINAN İLLER!
Son 5 yılda, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Erzurum ve Bursa gibi illerde belirli bölgelerde karantina uygulamaları gerçekleştirildi. Bu karantina süreleri, toplumun sağlık güvenliği için kritik öneme sahip.
Kuduz hastalığı, etkili aşılamalar ve bilinçlendirme ile önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen, bu veriler, toplumun ve sağlık otoritelerinin dikkatini artırması gereken bir durumu gösteriyor. Bilinçli bir toplum, kuduz gibi hastalıkların yayılmasını önlemede önemli bir rol oynuyor.