CHP'ye kayyım iddiaları nereden çıktı?

Gözler, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protesto eylemlerine dönüşen gelişmelerin ardından CHP yönetimini alarma geçiren yeni bilgilere çevrildi.

CHP'ye kayyım iddiaları nereden çıktı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, aldığı istihbaratlar üzerine 6 Nisan’da olağanüstü kurultay çağrısı yapma kararı aldığını açıkladı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun aktardığına göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kayyım atanabileceğine dair duyumlar, parti dosyalarında yer alan kurultayla ilgili ifadelerle birlikte kamuoyuna yansıdı. İmamoğlu’nun gözaltı talimatını veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma dosyasında, kurultay kararına ilişkin ifadelere yer verildiği belirtildi. Ayrıca, Ankara’daki dosyada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in desteklenmesi karşılığında kendisine de çeşitli teklifler yapıldığına dair gizli tanık ifadeleri olduğu öne sürüldü.

Özel’in, sabah erken saatlerde saat 17.00 civarında partiye bir mahkeme kararının tebliğ edileceğine dair bilgiler alındığı bildirildi. Bazı kaynaklar, hakimlikten kayyım kararı çıkartılacağı ve bu kararın parti merkezine iletileceği yönünde uyarılarda bulunduğunu aktardı. Buna ek olarak, CHP Genel Merkezi’ne farklı kentlerden gelen eylem yasağı kararlarının ardı ardına ulaşması, alarmı daha da yükseltti. İçişleri Bakanlığı’nın 23 Mart’ta valiliklere kamusal alanlarda sandık kurulmaması talimatı verdiğine dair duyumlar, bu yasakların nedeni olarak gösteriliyor.

CHP’li hukukçular, olası bir kayyım kararını önceden öğrenmek amacıyla Ankara Adliyesi’nde nöbet tuttu. Aynı saatlerde toplanan MYK, olağanüstü kurultay çağrısı kararı alarak, saat 13.00’te Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu’na başvuruyu iletti. Kurultayın gündeminde genel başkanlık, Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu seçimlerinin yer alacağı bildirildi. CHP Tüzüğü’nün 48. maddesine göre, genel başkanın 15 gün içinde kurultay çağrısı yapabilmesi söz konusu.

CHP yönetimi, olağanüstü kurultay kararıyla kayyım ihtimalinin hukuken geçersiz hale geleceğini savunurken, eğer kayyım atanırsa bu kişinin yalnızca delege listesi askıya alma ve divanı belirleme gibi sınırlı yetkilere sahip olacağını belirtti. Eski Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise, 2005’teki AYM kararını hatırlatarak, "Atanacak kayyım kurultay kararını iptal edemez" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları alınmış bir kayyım kararının olmadığını belirterek, gelişmelerin kamuoyunda ve parti içindeki tartışmaları derinleştirdiğini ortaya koyuyor.

CHP yönetiminin bu hızlı ve kararlı adımı, önümüzdeki günlerde parti içinde ve geniş siyasette yaşanabilecek gelişmelere de zemin hazırlarken, konuyla ilgili detaylar yakından takip ediliyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız