Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı

Ankara Kalesi'nin tarihi dokusunu koruma ve güçlendirme çalışmaları Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kapsamında, kale duvarlarında oluşan çatlakları onarmaya başladı.

Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Geçmişi M. Ö. 2. yüzyıla kadar giden Ankara Kalesi'nde onarım başladı. Anadolu'nun en eski ve en büyük kalesi olma özelliğini de taşıyan Ankara Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptı, tarihi olaylara tanıklık etti.

Zaman içerisinde iklim koşulları nedeniyle yapısal olarak bozulan ve duvarlarında çatlaklar meydana gelen Kale, onarılarak günümüze kadar gelmeyi başardı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kale duvarlarında oluşan çatlakları onarmak ve tarihi dokuyu korumak amacıyla çalışmaya başladı. Onarım çalışmaları kapsamında, uzman ekipler tarafından yapılan ayrıntılı incelemelerle çatlakların nedenleri belirlendi ve uygun tekniklerle onarıma başlandı.

adsiz-tasarim-2024-04-25t111159-827.jpg

"2 AYDA ANA GİRİŞ KAPISINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"

Ankara Kalesi onarımında çalışan işçi Ayhan Sarıgül, "Ankara Kalesi ana girişinin sol tarafından çalışmaya başladıklarını belirterek 1 buçuk, 2 ay gibi bir sürede kapıya ulaşmayı hedefliyoruz. Kapıdan sonra da kademe kademe onarmaya devam edeceğiz. Derzleri boşaltıp açıyoruz. Daha sonra horasan derzi ile o boşlukları dolduruyoruz." dedi.

Ankara Kalesi'nin onarımı sadece tarihi bir eserin restore edilmesi değil aynı zamanda Ankaralıların ve vatandaşların tarihle buluşabileceği bir mekanın da yeniden hayata kazandırılması anlamına geliyor.