Anayasa Mahkemesi'nden Yeni Karar!
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanlığı Atama yetkisi düzenlemesine yeni karar. İşte detaylar...
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanına vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idari amirlerini atama yetkisi veren düzenleme hakkında yeni kararlar alındığını duyurdu.
Düzenleme kararı iptal edildi. Kararda, Cumhurbaşkanının yalnızca üst kademe yöneticilerin atanmasına ilişkin kararlar verebileceği hatırlatılarak, ilgili kanunda vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idare amirlerinin yer almadığı vurgulandı.
Atama yetkisinin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, kararname ile bu yetkinin genişletilemeyeceği ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi, 2021 tarihli ve 70 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin bazı maddelerini iptal etti.
CHP, 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile getirilen bazı düzenlemelerin iptali ve yürürlüğün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Şubat 2024'te karara bağlanan başvuruda, yüksek mahkeme ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeki birçok düzenlem.eyi iptal ederken yürürlüğün durdurulması taleplerini reddetti.
Yüksek mahkeme, iptal nedeniyle doğacak hukuki boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olduğunu belirterek, kararın 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi
Bu sürede yeni yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarından biri, bir numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 271. maddesine eklenen 2 ve 3 numaralı fıkralara ilişkin oldu. Kararname ile getirilen söz konusu kuralda, İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatında hudut mülki idare amirlerinin atanabileceği hükmü yer almıştı.
Aynı kuralda, hudut mülki idare amirlerinin mali ve sosyal hak ve yardımlarıyla diğer özlük hakları bakımından vali yardımcısı ve taşrada görev yapan diğer mülki idare amirlerine denk oldukları düzenlenmişti.
Ancak, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin kadroları ile bunların atamalarının kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Anayasa Mahkemesi, bu noktada Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir düzenleme yapılamayacağını belirterek bu kuralı iptal etti.