Uluslararası alanda daha iyi tanınması ve anlaşılması hedefleniyor

Kurulduğu günden bu yana,Türk halk kültürünün korunması ve tanıtılması için önemli çalışmalar yapan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu, Ankara Türk Tarih Kurumunda 40. Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri Töreni düzenledi.

Uluslararası alanda daha iyi tanınması ve anlaşılması hedefleniyor

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Tören sonrası anadolugazete.com.tr’ye konuşan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Onursal Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Kurumun 1955 yılında kurulduğunu ve o günden bu yana Türk halk kültürünün korunması ve tanıtılması için önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Nasrattınoğlu, “15 Mart 1955 Tarihinde Ord.Prof.Dr.Mehmet Fuat Köprülü, Doç. (Prof.) Dr. Orhan (Aydın) Acıpayamlı, Dr.Hâmit Zübeyr Koşay, Prof. Abdülkadir İnan, Ahmet Adnan Saygun, Mehmet Şâkir Ülkütaşır, Prof. Suut Kemal Yetkin ve Halil Bedii Yönetken tarafından kuruldu.

Bu Kurum 1981 yılından bu yana, Türkiye içinde ve dışında Türk Halk Kültürü ile ilgili önemli çalışmalar ve yayınlar yapan kişi ve kuruluşlara Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü vermektedir. Pandemi nedeniyle iki yıl düzenlenemeyen ödül törenlerinin 40.sını düzenledik.” ifadelerini kullandı.

3.jpg

“DÜNYAYA TANITMAYI AMAÇLIYORUZ”

Nasrattınoğlu, “Kurumumuz, Türkiye’de ve yurt dışında, Türk halk kültürünün çeşitli yönlerini ele alan sempozyumlar, kongreler, paneller, sergiler ve diğer etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerle, Türk kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz.” dedi.

YAPILAN FAALİYETLER

Onursal Başkan Nasrattınoğlu, Kurumun düzenlediği etkinliklere ilişkin bazı örnekler verdi. Nasrattınoğlu, “Kurumumuz, Türkiye’de, Eskişehir, Adana, Kırıkkale, Edirne, Tekirdağ, Bolu, Afyonkarahisar, Mersin, Muğla, İznik, Ankara ve Kahramankazan gibi kentlerde, Türk halk kültürü ile ilgili sempozyumlar, kongreler ve paneller düzenlemiştir. Ayrıca, Uluslararası Silifke Folklor ve Müzik Festivali, Uluslararası Türk Kültürü Kurultayı, Uluslararası Kahramankazan ve Çevresi Sempozyumu gibi etkinliklere katkı sağlamıştır.” dedi.

4.jpg

Nasrattınoğlu, Kurumun yurt dışında düzenlediği etkinliklere ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Kurumumuz, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Hollanda, İsveç, Kıbrıs, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova/Gagauzya, Polonya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelerde, Türk halk kültürünün tanıtılması için sempozyumlar, sergiler ve diğer etkinlikler düzenlemiştir.”

Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Onursal Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Kurumun düzenlediği etkinliklerle Türk kültürünün tanıtılmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı.