Ultrason nedir ve ne için kullanılır?

Ultrason tıbbi bir görüntüleme cihazı olarak biliniyor. Ultrasonun nasıl bir cihaz olduğu ve ne işe yaradığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, ultrason nedir ve ne için kullanılır? Sorularının cevabı haberimizde...

Ultrason nedir ve ne için kullanılır?

Ultrason genelde sağlık problemlerini teşhis etmek için kullanılan bir cihaz olarak sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Birçok kişi ultrasonun nasıl bir cihaz olduğunu ve hangi durumlarda kullanıldığını merak ediyor. Bu yazımızda ultrason ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz...

ULTRASON NEDİR?

Ultrason, insanların duyamadığı yüksek frekansta ses dalgalarını ifade eder. Bu ses dalgaları normalde 20.000 hertz (Hz) frekanstan daha yüksektir. İnsan kulakları genellikle 20 Hz ile 20.000 Hz arasındaki sesleri duyabilir, bu nedenle ultrasonik sesleri duyamayız.

Ultrason, birçok farklı uygulama alanında kullanılır, en yaygın kullanımlarından biri tıbbi görüntüleme alanında gerçekleşir. Tıp alanında ultrasonografi veya ultrasonografi denilen bir teknik, vücut içi dokuları görüntülemek için yüksek frekansta ses dalgalarını kullanır.

ULTRASON HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Ultrason, gebelik takibi, organ muayeneleri, kan damarlarının görüntülenmesi gibi birçok tıbbi teşhis ve değerlendirme işlemi için kullanılır.

Ayrıca, ultrasonik ses dalgaları endüstriyel ve mühendislik alanlarında da kullanılır. Örneğin, malzeme muayenesinde hataları tespit etmek, uzak nesneleri algılamak veya temizlik işlemleri için kullanılabilirler.

Ultrason, hayvanlar arasında iletişimde ve bazı hayvanların avlarını veya düşmanlarını tespit etmelerinde de rol oynar. Bu nedenle, ultrason teknolojisi birçok farklı alanda önemli uygulamalara sahiptir.