Türkiye'den ABD'ye ek vergi tepkisi: Gümrük tarifeleri için müzakere talebi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin kaldırılması için müzakere talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Türkiye'den ABD'ye ek vergi tepkisi: Gümrük tarifeleri için müzakere talebi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan 2025’te duyurduğu yeni gümrük vergisi kararı, küresel ticaret gündemine oturdu. Kararla birlikte, Türkiye dahil çok sayıda ülkeye yüzde 10’dan başlayarak farklı oranlarda ilave gümrük vergileri uygulanacağı açıklandı. Türkiye’den bu karara ilk resmi tepki, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi.

Bolat, Türkiye'nin ABD ile diplomatik kanalları harekete geçirerek, ilave gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde müzakere başlatmak istediğini duyurdu. Bakan Bolat açıklamasında, "Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen ürünlere getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin kaldırılması için ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği ile temaslarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

“KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRLERİ SARSILABİLİR”

Bakan Bolat, ilave vergi kararlarının yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda stratejik etkiler de doğuracağına dikkat çekti. “Gerçek olan şu ki, ABD’nin uyguladığı bu tür vergiler her ülke için ihracat pazarlarında ve iç piyasalarında ciddi karışıklıklara neden olabilir” diyen Bolat, Türkiye’nin bu süreci dikkatle izleyeceğini ve gerektiğinde hızlı adımlar atacağını vurguladı.

TÜRKİYE EN DÜŞÜK VERGİ UYGULANAN ÜLKELER ARASINDA

ABD’nin yeni vergi tarifesi kapsamında Türkiye’ye yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacağı duyurulurken, bu oran diğer ülkelere kıyasla düşük kaldı. Örneğin; Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Malezya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 ve Japonya’ya yüzde 24 oranında ek vergiler getirildi.

Bolat, Türkiye’nin bu oranla "kötünün iyisi" konumunda olduğunu belirtti. “Her ne kadar yüzde 10 düşük bir oran gibi görünse de, bu ilave yük Türkiye-ABD ticaretini olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

100 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ İÇİN TEMASLAR SÜRÜYOR

Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan görüşmelerin ardından, iki ülke arasındaki ticari temasların hız kazandığını ifade etti. Ocak ayından bu yana ABD'nin aldığı her ticari kararı yakından takip ettiklerini belirten Bolat, Ticaret Bakan Yardımcısı'nın ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı ile görüştüğünü, karşılıklı sorunların çözümüne ilişkin adımların ele alındığını aktardı.

Ayrıca, Türkiye ile ABD arasında kurulan Ticaret ve Yatırım Konseyi (TIFA) toplantısının da kısa süre içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bolat, "Mayıs ortasında Washington D.C.’de düzenlenecek Türk-Amerikan Konferansı’na katılacağım ve bu çerçevede ABD Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile resmi temaslarda bulunacağım" dedi.

“KAZAN-KAZAN” İLKESİYLE YENİ DÖNEM

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret politikasını “kazan-kazan” ilkesi üzerine inşa ettiğini belirterek, ABD ile olan ekonomik ilişkilerin de bu doğrultuda güçlendirileceğini kaydetti. “ABD ile olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte sektör bazlı planlarımızı da devreye alacağız. Özellikle tekstil, hazır giyim ve makine sektörlerinde ABD pazarına yönelik adımlarımızı hızlandıracağız” dedi.

TÜRKİYE’NİN ABD’YE İHRACATI ARTIYOR

2024 yılı verilerine göre, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi yüzde 4,7 artış göstererek 35,2 milyar dolara ulaştı. ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2. sırada yer alırken, ABD lehine 2,4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verildi.

Bolat, bu ticaret dengesine rağmen, Türkiye’ye yüzde 10’luk ek vergi getirilmesinin adil bir uygulama olmadığını belirtti. “ABD Başkanı Trump, bu vergilere rağmen ülkelerin taleplerine açık olduklarını belirtti. Biz de bu fırsatı değerlendirerek, Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız