Türkiye'den ABD'ye ek vergi tepkisi: Gümrük tarifeleri için müzakere talebi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin kaldırılması için müzakere talebinde bulunacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan 2025’te duyurduğu yeni gümrük vergisi kararı, küresel ticaret gündemine oturdu. Kararla birlikte, Türkiye dahil çok sayıda ülkeye yüzde 10’dan başlayarak farklı oranlarda ilave gümrük vergileri uygulanacağı açıklandı. Türkiye’den bu karara ilk resmi tepki, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi.
Bolat, Türkiye'nin ABD ile diplomatik kanalları harekete geçirerek, ilave gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde müzakere başlatmak istediğini duyurdu. Bakan Bolat açıklamasında, "Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen ürünlere getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin kaldırılması için ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği ile temaslarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
“KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRLERİ SARSILABİLİR”
Bakan Bolat, ilave vergi kararlarının yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda stratejik etkiler de doğuracağına dikkat çekti. “Gerçek olan şu ki, ABD’nin uyguladığı bu tür vergiler her ülke için ihracat pazarlarında ve iç piyasalarında ciddi karışıklıklara neden olabilir” diyen Bolat, Türkiye’nin bu süreci dikkatle izleyeceğini ve gerektiğinde hızlı adımlar atacağını vurguladı.
TÜRKİYE EN DÜŞÜK VERGİ UYGULANAN ÜLKELER ARASINDA
ABD’nin yeni vergi tarifesi kapsamında Türkiye’ye yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacağı duyurulurken, bu oran diğer ülkelere kıyasla düşük kaldı. Örneğin; Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Malezya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 ve Japonya’ya yüzde 24 oranında ek vergiler getirildi.
Bolat, Türkiye’nin bu oranla "kötünün iyisi" konumunda olduğunu belirtti. “Her ne kadar yüzde 10 düşük bir oran gibi görünse de, bu ilave yük Türkiye-ABD ticaretini olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu.
100 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ İÇİN TEMASLAR SÜRÜYOR
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan görüşmelerin ardından, iki ülke arasındaki ticari temasların hız kazandığını ifade etti. Ocak ayından bu yana ABD'nin aldığı her ticari kararı yakından takip ettiklerini belirten Bolat, Ticaret Bakan Yardımcısı'nın ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı ile görüştüğünü, karşılıklı sorunların çözümüne ilişkin adımların ele alındığını aktardı.
Ayrıca, Türkiye ile ABD arasında kurulan Ticaret ve Yatırım Konseyi (TIFA) toplantısının da kısa süre içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bolat, "Mayıs ortasında Washington D.C.’de düzenlenecek Türk-Amerikan Konferansı’na katılacağım ve bu çerçevede ABD Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile resmi temaslarda bulunacağım" dedi.
“KAZAN-KAZAN” İLKESİYLE YENİ DÖNEM
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret politikasını “kazan-kazan” ilkesi üzerine inşa ettiğini belirterek, ABD ile olan ekonomik ilişkilerin de bu doğrultuda güçlendirileceğini kaydetti. “ABD ile olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte sektör bazlı planlarımızı da devreye alacağız. Özellikle tekstil, hazır giyim ve makine sektörlerinde ABD pazarına yönelik adımlarımızı hızlandıracağız” dedi.
TÜRKİYE’NİN ABD’YE İHRACATI ARTIYOR
2024 yılı verilerine göre, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi yüzde 4,7 artış göstererek 35,2 milyar dolara ulaştı. ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2. sırada yer alırken, ABD lehine 2,4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verildi.
Bolat, bu ticaret dengesine rağmen, Türkiye’ye yüzde 10’luk ek vergi getirilmesinin adil bir uygulama olmadığını belirtti. “ABD Başkanı Trump, bu vergilere rağmen ülkelerin taleplerine açık olduklarını belirtti. Biz de bu fırsatı değerlendirerek, Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın ABD’nin Yeni Yönetiminin 2 Nisan 2025’te Açıkladığı İthalatta İlave Gümrük Vergileri Hakkındaki Değerlendirmesi
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) April 4, 2025
(04.04.2025) pic.twitter.com/RJY5P6R4Cb
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.