Türkiye'de ilaç yokluk sorunu 2 yıldır devam ediyor: Hastalar elinde reçeteyle eczane eczane geziyor!
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, Türkiye'deki ilaç krizine dair önemli açıklamalarda bulundu. Çakan, pandemi sonrasında enflasyonun etkisiyle ilaç yokluklarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Türkiye'de pandemiden sonra yüksek enflasyon ve kur dalgalanmalarına bağlı olarak ilaç yokluk sorunu devam ediyor. 2 yıldır devam eden süreçte hayati önem taşıyan ilaçların bulunamaması ise halk sağlığını tehdit ediyor.
Konu hakkında anadolugazete.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, "Geçmişte kabul edilebilir dediğimiz ilaç yokluk oranı yüzde 4-5 civarındaydı. Dolar/euro kurunun çok ciddi artış göstermesiyle birlikte ilaç yoklukları yüzde 40'lara yükseldi." dedi.
"ÜLKEMİZDE BU DURUM KRONİK BİR SORUN HALİNE GELDİ"
Sağlıkta tasarrufun olmayacağını vurgulayan Çakan, "Her sene şubat ayında, bir önceki yılın euro kuru ortalamasının yüzde 60'ı alınarak ilaçta sabit euro kuru belirleniyor. Şu anda güncel rakam 17,54. Yarı yarıya bir makas var. Bu durum ülkemizde ilaçların ucuz kalmasına neden olduğu için firmalar ilaç göndermemeye veya çok sınırlı sayıda göndermeye başladı. Ülkemizde bu durum kronik bir sorun haline geldi. Bir ülkede tasarruf ile ilgili bir politika geliştirilecekse sağlık bunun dışında tutulmalıdır. Maalesef halkımız ilaca ulaşmakta zorluk yaşıyor." diye konuştu.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN 14 İLAÇ ÜLKEYE GELMİYOR!
Çakan, "Bu sene bir ilaç firması, ciddi derecede hayati öneme sahip 14 ilacı ülkemizden çekti. Bu ilaçların eş değeri başka bir ilaç da yok. Global firmalar ilaçlarını göndermediği senaryoda ülkemizde yerini doldurabilecek, AR-GE çalışmaları yapabilecek yerli ilaç firmalarımız tabii ki var ancak ilaçta kullanılan ambalaj malzemeleri, kağıt, hammaddeler yurt dışından geliyor. Bu yüzden yerli ilaç firmaları üretim yapmakta zorlanıyor. Tüm bunlardan dolayı ülkemizde gelmeyen ilacın yerini yerli üretim ilaçlarla dolduramıyoruz." ifadelerini kullandı.
Göz damlalarında, hipertansiyon ilaçlarında, diyabet ilaçlarında, astım ilaçlarının temin edilmesinde büyük bir sorunun olduğunu vurgulayan Çakan, "Eskiden bir eczaneye gidip ilacı temin edebilirken hastalar artık elinde reçeteyle eczane eczane gezmeye başladı. Bu süreç 2 senedir devam ediyor." dedi.