Türkiye'de eğitim görüp Afganistan'da bakanlık yapan Sayed Anwar Sadat: Taliban, Afganistan'da kalıcı değil, Suriye'de bunun örneğini gördük

Yeni Suriye hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev alan ve Türkiye'de eğitim gören Esaad Hasan Şeybani çok konuşuldu. Türkiye'de eğitim görüp ülkesinde bakanlık yapan bir diğer isim olan Eski Afganistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayed Anwar Sadat ise Yeni Ankara'ya konuştu.

Türkiye'de eğitim görüp Afganistan'da bakanlık yapan Sayed Anwar Sadat: Taliban, Afganistan'da kalıcı değil, Suriye'de bunun örneğini gördük

Türkiye kamuoyu, dış politikadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye'de eğitim görüp ülkelerinde önemli görevlere gelen isimler de ilgiyle takip ediliyor.

Suriye'deki 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından ülkedeki yeni yönetim şekillenmeye başladı. Yeni Suriye hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev alan ve Türkiye'de eğitim gören Esaad Hasan Şeybani, son günlerde en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Şeybani, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde aldı. Suriye Dışişleri Bakanı olan Şeybani'nin yüksek lisans tez konusu ise "Arap İsyanlarının 2010-2020 Yılları Arasında Suriye'ye Yönelik Türk Dış Politikasına Etkisi" başlığını taşıyor.

TÜRKİYE'DE EĞİTİM GÖRDÜ, ÜLKESİNDE BAKAN OLDU

Şeybani gibi Türkiye'de eğitim görüp ülkesinde kritik görevlerde bulunan Sayed Anwar Sadat, (Enver Sadat) yeniankara.com.tr'ye önemli değerlendirmelerde bulundu. İsminin Enver Paşa'dan esinlenerek koyulduğunu belirten Enver Sadat, ülkesi hakkında yanlış algının bir hayli fazla olduğunu belirtti. Geçmişte kritik görevlerde bulunduğunu belirten Sadat, Taliban yönetimini eleştirerek "Dini kullanarak halkımıza zulmediyor. Kız çocuklarının eğitimini engellemek hangi dinde var? Kur'an'ın ilk emri 'oku' değil mi?" diye konuştu.

1997 yılında burslu olarak Türkiye'ye gelen Enver Sadat, İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünden mezun oldu. 2002 yılında Afganistan'a dönen Sadat, 2021'e kadar milletvekili, vali, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile Afganistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulundu.

2017'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Enver Sadat, Türkiye'de çok şey öğrendiğini belirtti. Sadat, "Afganistan'da farklı görevlerde bulunup bunları başarıyla tamamlamamda Türkiye'de aldığım eğitimin büyük önemi var." dedi. Suriye Dışişleri Bakanı'nın da Türkiye'de eğitim görmesi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Suriye'ye gidip ziyaret etmesini "Bu çok kıymetli bir destektir." sözleriyle değerlendiren Sadat, "Burada eğitim alıp ülkelerinde kritik görevlerde bulunanlara Türkiye'nin güçlü desteği çok önemlidir." şeklinde konuştu.

"TALİBAN, AFGANİSTAN'DA KALICI DEĞİL"

Taliban'ın Afganistan'da kalıcı olmadığını belirten Enver Sadat, "Taliban'ın dini bir amacı yok. Afganistan'da son yıllarda çok fazla rejim değişikliği oldu. Taliban, Afganistan'da kalıcı değil, Suriye'de bunun örneğini gördük. Halkımıza zülmediliyor." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Afgan halkının kalbinde büyük bir yeri olduğunu hatırlatan Enver Sadat, "Ülkemize karşı önyargılardan arınmak lazım. Bunu bazı siyasetçiler politika haline getirdi. Bu durum bizi üzüyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Afgan halkının kalbinde çok önemli bir yeri var." hatırlatmasında bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşının Taliban'ın yönetime gelmesinin önünü açtığını ifade eden Sadat, "Peştunlar kendi içinde iktidar kavgasına düştü. Afganistan hava savunması ABD'nin kontrolünde. Taliban'a ABD'den haftalık para desteği geliyor. Ülkemizde çok zengin maden yatakları var ama yıllarca bunun çıkarılmasına izin verilmedi. Petrol, altın, zümrüt, lityum gibi çok önemli maden yatakları var." ifadelerine yer verdi.

AFGANİSTAN'IN EN BÜYÜK SORUNU NE?

1989'daki Afganistan savaşının Rusya'yı dize getirdiğini hatırlatan Enver Sadat, "Afganistan'ın bugün en büyük sorunu; fâkirlik ve dinin suistimal edilmesidir." dedi.

Afganistan'ın uyuşturucu ile anılmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Sadat, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez'in "Birçok Afganlı ile görüştüm, milletvekili olarak onlarla röportaj yaptım. Birçoğu sırtında çantalar dolusu metanfataminle geliyor." sözlerine "Bunu kendilerine hiç yakıştıramadım. Metanfatamin, Avrupa'dan geliyor, Afganistan'da yok böyle bir şey." şeklinde değerlendirdi.

TÜRKİYE'DE KAÇ AFGANLI SIĞINMACI VAR?

Türkiye'de en çok eleştirilen konulardan biri de "mülteci/sığınmacı" meselesi. Bu konuda da kamuoyunda yanlış bilgiler dolaştığını ifade eden Enver Sadat, "Türkiye'deki Afgan sığınmacı/mülteci sayısı 300 binin altında; Almanya'da ise 590 bin Afgan mülteci var. Türkiye'de bazen ekonomik bazen de politik nedenlerden dolayı 'Milyonlarca Afgan sığınmacı Türkiye'ye geldi!' şeklinde algı oluşturuluyor." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin çok büyük bir devlet olduğunu da sözlerine ekleyen Sadat, "İstiklal Marşı'nı her duyduğumda ve okuduğumda gözlerim doluyor. Türkiye'nin güçlü olması bütün İslam ve Türk coğrafyası için önemli!" vurgusu yaptı.