Türkiye "Çok yaşlı ülkeler" arasına girdi: Nüfus 54 milyona düşecek
Meclis'te sunum yapan TÜİK yetkilileri, Türkiye'nin "Çok yaşlı ülkeler" statüsüne girdiğini açıkladı. Doğurganlığın düşük olduğuna dikkat çeken TÜİK yetkilileri, bugün doğan bir çocuk 75 yaşına geldiğinde Türkiye'nin nüfusunun 54 milyona düşeceğini söyledi.
TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan TÜİK yetkilileri, Türkiye'nin demografik yapısıyla ilgili önemli veriler paylaştı.
TÜİK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Metin, Sosyal İstatistikler Daire Başkanı Turgay Altun ve Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 10'unun 65 yaş üstünde olması nedeniyle "çok yaşlı ülkeler" statüsüne geçtiğini açıkladı.
Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfus 8 milyon 722 bin 806 olarak açıklanmıştı. Bu rakamla yaşlı nüfus oranı yüzde 10,2'ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi görmüştü.
"TÜRKİYE'NİN NÜFUSU 54 MİLYONA DÜŞECEK"
Yetkililer, düşük doğurganlık ve yaşlanma eğilimlerinin etkilerine dikkat çekerek, mevcut demografik durumun gelecekte ciddi değişimlere yol açacağını belirtti. Yapılan açıklamada, “Bugün doğan bir çocuk, 75 yaşına geldiğinde Türkiye'nin nüfusu 54 milyona düşecek ve toplumun yarısı 65 yaş üstü bireylerden oluşacak” ifadeleri kullanıldı.
Kadın ve erkeklerin yaşam süresi ve sağlığına ilişkin istatistikler de sunumda yer aldı. Erkeklerin kadınlara göre daha az yaşamalarına rağmen daha uzun süre sağlıklı kaldığı belirtilirken, kadınların ise daha uzun yaşamalarına rağmen sağlıklı yaşam süresinin kısa olduğu vurgulandı.
YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK ÜLKELER
Oxford Üniversitesi’nin desteklediği Our World in Data adlı platformun araştırmasına göre yaş ortalaması en yüksek ülkeler şöyle:
Vatikan: 57.7
Monako: 54.5
Japonya: 48.4
İtalya: 46.8
San Marino: 46.3
Portekiz: 45
Almanya: 44.9
Hong Kong: 44.9
Yunanistan: 44.7
Bulgaristan: 44.5