Türk Kızılay 156 yaşında!
Türk Kızılay 156 yıl önce bugün faaliyet göstermeye başladı. İsmini Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından alan Türk Kızılayın tarihçesi ve hayata geçirdiği hizmetler merak ediliyor. İşte Türk Kızılayın merak edilen tarihçesi....
Türk Kızılayın bugün 156. yıl dönümü kutlanıyor. Tam 156 yıl önce bugün Kurtuluş Savaşı sırasında yaralanan askerlere yardım etmek amacıyla kurulan Türk Kızılayı günümüzde halâ gönüllü bir kuruluş olarak ihtiyacı olanlara yardım etmeye devam ediyor.
ERDOĞAN'DAN YIL DÖNÜMÜ MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türk Kızılayın kuruluş yıl dönümü için bir mesaj yayınladı.
Erdoğan mesajında, Türk Kızılayının yardımseverlik, merhamet, şefkat ve dayanışmanın sembolü haline geldiğini ve bu alanda dünyanın önde gelen saygın kuruluşları arasında yer aldığını vurguladı. Türk Kızılayı'nın özverili hizmetlerini takdirle karşıladığını ifade eden Erdoğan, "İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumayı, direncini arttırmayı ve ızdırabını dindirmeyi görev edinen" Türk Kızılayının, ihtiyaç duyulan her zamanda ilk müdahaleyi gerçekleştirip şefkat elini uzattığını belirtti.
Erdoğan'ın mesajında şu ifadelere de yer verildi:
"Uluslararası yardımlardan sosyal faaliyetlere, göç çalışmalarından ilk yardıma, afet örgütlenmesinden kan bağışına kadar birçok alanda insanların zor zamanlarında yanında olan Türk Kızılayının tüm gönüllülerinin fedakarlıklarını takdir ediyoruz. Türk Kızılayı, zor durumda olanların geleceğe umutla bakmalarını sağlamak için var gücüyle çalışmaktadır. Bu anlamlı günde dokunduğu hayatları iyileştirmeyi ve insanlığa hizmette ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi sürdüreceğine inandığım Türk Kızılayının tüm mensuplarını ve gönüllülerini en kalbi duygularımla selamlıyor, çalışmalarında başarılar diliyorum."
TÜRK KIZILAYININ TARİHİ VE MİSYONU NEYDİ?
Türk Kızılayı, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etme isteğinden doğdu. 11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan Kızılay, tarih boyunca birçok isim değişikliği geçirdi ve bugünkü adını, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından aldı.
Kızılayın amblemi, beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı "ay"dır. Bu işaret, uluslararası hukuk gereği, savaş zamanında sağlık hizmetlerini ve belirli kişileri temsil eden koruyucu ve belirleyici bir işaret olarak kabul edildi.
Kızılay, kuruluşundan bu yana savaş alanında yaralanan veya hastalanan askerlere yardım etmenin yanı sıra, doğal afetler, savaşlar ve diğer acil durumlar sırasında insani yardım faaliyetlerini sürdürdü. Ayrıca, uluslararası Kızılay-Kızılhaç prensiplerini benimseyerek, insanlık, ayrım gözetmeme, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkelerine bağlı kaldı.