TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü: "Gıda güvenliği kritik bir sorun"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda güvenliği ve gıda mühendislerinin sektördeki rolüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü: "Gıda güvenliği kritik bir sorun"

Gıda güvenliğinin insan sağlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Üzümcü, "Gıdaya ulaşım temel bir hak olmalı, ancak bu erişim güvenli ve sağlıklı bir şekilde sağlanmalı" dedi. Üzümcü, denetim eksiklikleri, meslek alanındaki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında önemli mesajlar verdi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda mühendisliği mesleğinin karşı karşıya olduğu zorluklar ve gıda güvenliği konusundaki sorunlara dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Üzümcü, gıdanın en temel ihtiyaç maddesi olduğunu vurgulayarak, “Gıdaya erişim bir sorun olmamalı. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde tüketim sağlanmalı, ancak bu gıdalar aynı zamanda güvenli olmalı. Eğer güvenli değilse, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİ ZİNCİRİ VE DENETİM EKSİKLİKLERİ

Gıda güvenliği konusunda çiftlikten sofraya kadar uzanan zincirin bozulmaması gerektiğini ifade eden Üzümcü, bu sürecin sağlanmasında gıda mühendislerinin rolüne işaret etti. Üzümcü, gıda mühendislerinin üretim aşamasında olduğu kadar denetim süreçlerinde de yeterince etkin olmadığını belirtti.

Yaşar Üzümcü, “Gıda mühendisleri hem üretimde hem de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki denetim süreçlerinde daha fazla yer almalı. Şu anda, 30 beygir gücünün üzerindeki işletmelerde gıda mühendisi çalıştırılması zorunlu ancak küçük ölçekli işletmelerde bu yok. Bu eksiklik, gıda güvenliği risklerini artırıyor” diye konuştu.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ LİSTELERİ DAHA ŞEFFAF YAYINLANMALI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş ürünleri açıkladığı listelere de değinen Üzümcü, bu listelerin düzenli aralıklarla yayınlanmasının önemine dikkat çekti. Üzümcü, “Eskiden bu listeler uzun aralıklarla yayınlanıyordu. Şimdi daha sık yayınlanıyor, bu olumlu bir gelişme. Ancak halkın gıda güvenliği risklerini daha iyi anlayabilmesi için bu listelerin kapsamı genişletilmeli” dedi.

ÖNERİLER: YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA DANIŞMANLIĞI SİSTEMİ

Gıda mühendislerinin daha etkin olabilmesi için yıllardır önerdikleri ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Üzümcü, bu sistemin küçük ölçekli işletmelere teknik gözetim getirebileceğini belirtti.

RİSK DEĞERLENDİRME KURULU DAHA ÖZERK OLMALI

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki risk değerlendirme kurulunun özerk olmamasını eleştiren Üzümcü, “Avrupa Birliği’ndeki EFSA gibi bağımsız bir yapı gerekiyor. Şu anki yapıyla şeffaf bir değerlendirme mümkün değil. Bu kurulun bağımsız hale getirilmesi, gıda güvenliği risklerini daha etkili yönetmek için kritik bir adım” dedi.

Son olarak Üzümcü, bakanlık ile bu konularda diyalog kurmak istediklerini ancak randevu taleplerine henüz olumlu bir dönüş alamadıklarını dile getirerek, çözüm odaklı adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etti.