TBMM'deki o fotoğrafın şifreleri! Meclis kulislerinde neler oldu?
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki 23 Nisan Özel Resepsiyonu, bu yıl da merakla takip edilen programların başında geldi. Programa damga vuran gelişme ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bir araya geldiği anlar oldu. Peki, Meclis kulislerinde o anlarda neler konuşuldu?
DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 104. açılış yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları bu yıl renkli görüntülere sahne oldu.
Resmi programların yanı sıra belediyelerin düzenlediği şenlikler ile Ankara renkli görüntülere sahne oldu. 23 Nisan etkinliklerinin finali ise TBMM'deki 23 Nisan Özel Resepsiyonu oldu. Siyasetçilerin, yabancı misyon temsilcilerinin, gazetecilerin gözü kulağı bu programdaydı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'ye gelmesiyle kalabalık iyice arttı, gazeteciler ise siyasetçilerden 'malzeme' çıkarmak için birçok ismi yakın kadraja aldı. Gözler iki isim üzerine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in tokalaşma görüntüsü verip vermeyeceği merak ediliyordu. Bu merakı gidermek üzere gazeteci meslektaşlarımız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Sayın Özgür Özel de burada, bir görüşme olacak mı, bir tokalaşma görüntüsü alacak mıyız?" diye sordu. Bunun üzerine Erdoğan, "Bu işler ayak üstü olacak şeyler değil." yorumunda bulundu. Bu sözlerin üzerinden kısa bir süre geçmişken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i çaya davet ettiği bilgisi gelince Meclis koridorları hareketlendi. İki isim Meclis'teki odada bir araya gelip, bir fotoğraf verdi. İşte asıl detaylar o fotoğrafta saklıydı.
İTTİFAK DIŞINA İTİLENLER
Mayıs 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı olarak seçimlere giren birçok parti, yerel seçimlerde bu iş birliğini sonlandırdı. Cumhur İttifakı'nda: Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi, Demokratik Sol Parti, HÜDA Par yer alırken; Millet İttifakı'nda ise: Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Parti, DEVA Partisi ve Demokrat Parti yer almıştı.
Yerel seçim sürecinde bazı partilerin iş birliği sona erdi. İYİ Parti "Özü başına" seçimlere girme kararı alınca, ittifaktaki diğer patiler de kendi adaylarıyla birçok yerde seçime girdi. Cumhur İttifakı'nda ise AK Parti ve MHP arasındaki görüşmeler sonucu birçok yerde ortak aday gösterildi, bazı il, ilçe ve beldelerde ise her parti kendi adayı ile seçime girdi. Bu sürecin en çok tartışılan iki partisi ise İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi oldu.
RESEPSİYON FOTOĞRAFININ KODLARI
Dünkü resepsiyonda verilen fotoğrafta bu sürecin kodları vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sol tarafına Meclis Başkanı, HÜDA Par, DSP ve CHP Genel Başkanını alırken; sağ tarafına ise AK Parti Grup Başkanı, MHP Grup Başkanvekili, MHP'li Meclis Başkanvekiline yer verdi. Bu karede Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın yer almaması dikkati çekti. Dikkat çeken diğer isimler ise resepsiyona katılmayan MHP Lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener oldu.
Daha önceki resepsiyonlara katılan bu iki isim, bu resepsiyonda yer almadı. Öte taraftan gözler AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'u da aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki seçim sonrasında Binali Yıldırım'ı yanından ayırmazken, dünkü görüşmede Erdoğan'ın Kurum'u yanına alıp almayacağı da merak ediliyordu. Verilen fotoğrafta Binali Yıldırım yer alırken Kurum görünmedi.
ERBAKAN'DAN MANİDAR YORUM
Dünkü fotoğrafta Yeniden Refah Partisi'nin "kaybettiren parti" konumunda değerlendirildiği ve sistemin dışına itildiği görülürken; öte taraftan yeni anayasa çalışmaları için CHP ile olan sıcak ilişkilerin başladığı da gözlemlendi. Cumhurbaşkanı'nın bu hamlesi Meclis koridorlarında "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel'in konumunun güçlenmesine de katkı sağlayacağı" şeklinde yorumlandı. Bazı milletvekilleri ise "Özgür Özel, liderliğini güçlendiriyor." yorumunda bulundu.
Dünkü resepsiyonda YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'a "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" diye sorulunca, Erbakan'ın "Onlara göre değiliz. Biz her zaman Milli Görüş çizgisinde olduk, doğruya doğru, yanlışa yanlış dedik. Orada bulunanlar bunu istemiyor." cevabı manidardı. Yeni süreçte siyasi partiler arasında en büyük gerilimin AK Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında olacağı dünkü kulislerde bolca konuşulan konular arasında yer aldı.
Bundan sonra verilecek olan fotoğraf kareleri, siyasetin gidişatı açısından yol gösterici olacak. İYİ Parti'nin kurultayı ise "siyasette birçok dengeyi değiştirecek" şeklinde yorumlanıyor.