Sıcaklık bunaltıyor ama daha büyük şeyler olacak!..

Sıcak hava günlük hayatta hepimizi olumsuz etkiliyor…. Ajanslar, haber siteleri ‘sıcaklık rekoru’ haberleriyle dolu… İklim değişikliği ve küresel ısınma daha da çok yakacak…

Sıcaklık bunaltıyor ama daha büyük şeyler olacak!..

ÖZEL HABER: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Dünya peş peşe sıcaklık rekoru kırıyor… 3 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,01 derece ile rekor kırmışken, 4 Temmuz’da ise 17,18 ile yeni bir sıcak hava rekoru kırıldı. Dünyamız 24 saat içinde iki sıcaklık rekoru kırdı ama daha bitmedi…

Küresel ortalama sıcaklık dünyamız için kötü haber… Bir de bizim yaşadığımız günlük hava sıcaklığı var. 40 dereceye sabitlenen hava sıcaklığı sonrası kimi uzmanlar “daha büyük şeyler” olacak der gibi 50 dereceden bahsetmeye başladı.

HİÇBİR ŞEY TESADÜF DEĞİL; İNSAN YA YOK EDİYOR YA DA SİSTEMİ BOZUYOR!..

Hava sıcaklıklarının bu kadar yükselmesinin ilk nedeni insan faaliyeti kaynaklı iklim krizi etkilerinin artması. Bu nedenle önümüzdeki günlerde sıcaklık rekorlarının kırılmaya devam edeceği görüşü hâkim. İklim araştırma kuruluşlarından Berkeley Earth’ten Dr. Robert Rohde’a göre rekor küresel sıcaklığın fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğiyle ortaya çıkan El Nino hava modeliyle birleşmesinin bir sonucu.

Dünya Meteoroloji Örgütü de El Nino koşulları ile sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini açıklamıştı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da Türkiye’nin yaşayacağı sıcaklık rekorlarına dikkat çekerek, sıcaklığın 50 derecenin üzerine çıkacağı uyarısı yaptı!..

BUZULLAR ERİYOR; TÜRKİYE’DE TROPİKAL HAVA TEHLİKESİ VAR!

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Buzullar bu hızla erimeye devam ederse önümüzdeki yüzyıl içerisinde kutuplar ısınacak, tümüyle eridiği bir dünya bugünden belki 10 santigrat derece daha sıcak olacak. Bu Türkiye’de tropikal, çok sıcak, çok kurak koşulların etkin olması anlamına geliyor.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe: “Yapılan ölçümlerde bizim denizlerimizde yılda 4 milimetre deniz seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu çok küçük bir yükselme olarak gözükebilir ama on yılda 4 santimetreye, yüz yılda da 40 santimetreye karşılık gelir” derken; İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güçlü İnsel ise “Altyapılar, denize deşarj sistemleri, atık su toplama sistemleri su seviyesine göre tasarlanır. Deniz ya da yeraltı suyunun yükselmesiyle bu sistemlere giriş olacağı için kapasitenin yetmemesi durumu söz konusu olur” diyerek konuya dikkat çekti.

YEREL YÖNETİMLERE DE İŞ DÜŞÜYOR!

Yani uzmanlar diyor ki; eriyen kutup buzulları Türkiye’yi çevreleyen denizlerin yılda 4 milimetre yükselmesine sebep oluyor. Bunun mevcut altyapılara zarar verme ihtimaline karşı yapıların gözden geçirilmesi gerekiyor… Belediyeler dikkat!

“Kavrulacağız”, “Havada kırmızı alarm”, “Sıcaklık rekoru” başlıklı haberlerin sayısı artıyor ve daha da artacak… Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan ‘iklim değişikliği’ sonucu yağışlar, sıcaklıklar ve kuraklık hayatımızı daha fazla etkileyecek… Kısaca; daha büyük şeyler olacak!..