SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz: “Staj ve çıraklık sigorta süreleri emeklilik hesaplamalarına dahil edilmeli”

SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, meslek liselerindeki staj ve çıraklık süreçlerinde yaşanan sigorta başlangıcı mağduriyetlerine ilişkin Yeni Ankara’ya özel açıklamalarda bulundu.

SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz: “Staj ve çıraklık sigorta süreleri emeklilik hesaplamalarına dahil edilmeli”

SAVDES-SEN Genel Başkanı ve Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Cengiz, meslek lisesi öğrencilerinin staj ve çıraklık süreçlerinde yaşadığı sigorta mağduriyetlerine dikkat çekti. Cengiz, meclis gündeminde sürekli tartışılan bu sorunun, özellikle EYT düzenlemesinin ardından daha da belirginleştiğini belirterek, çıraklık sigortası kapsamındaki sürelerin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmemesinin ciddi mağduriyetlere yol açtığını bildirdi.

"STAJ-ÇIRAKLIK SİGORTA SÜRELERİ EMEKLİLİK HESAPLAMALARINA DAHİL EDİLMELİ"

Meslek liselerinin bazı bölümlerinin, öğrencilerine staj ve çıraklık eğitimi veren kamu ve özel sektör kurumlarıyla iş birliği yaptığını söyleyen Cengiz, “Meslek lisesi öğrencilerimiz, staj ve çıraklık eğitimlerinde belirli bir süre boyunca kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışarak hem eğitim almakta hem de sigorta primleri yatırılmaktadır. Ancak bu süreler, ne yazık ki emeklilik hesaplamalarına dahil edilmiyor. Bu durum, EYT düzenlemesi sonrası daha da belirginleşmiş ve birçok kişi emeklilik hakkını kaybetmiştir. Özellikle çıraklık sigortası kapsamındaki sürelerin emeklilikten sayılmaması, mağduriyetlere yol açmıştır." dedi.

"STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTA MAĞDURLARI 23 ŞUBAT’TA EYLEM YAPACAK"

Bu mağduriyetin, sigorta başlangıcı için geriye çekilemeyen süreler nedeniyle pek çok kişinin emekli olamamasına sebep olduğunu dile getiren Cengiz, bu sorunun çözülmesi için ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Cengiz, "Bu arkadaşlarımız, sigorta başlangıcı olarak bu sürelerin kabul edilmesini istiyor. Bu konuda sosyal medyada büyük bir topluluk oluşturulmuş ve sendikalarımız da bu mücadeleye destek veriyor. Emeklilikte hak kaybına uğramamaları için yasal bir düzenleme yapılması gerektiği konusunda yoğun bir talep var. 23 Şubat 2025 tarihinde Türkiye genelinde eş zamanlı olarak staj ve çıraklık sigorta mağdurları eylem yapacak. İnsanlar, yıllarca prim ödeyip çalışmışken, sadece sigorta başlangıcının geriye çekilememesi nedeniyle emeklilik hakkından yararlanamıyor. Bu, adaletli bir durum değildir ve bu mağduriyetin giderilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. ” ifadelerini kullandı.

"ASKERLİK BORÇLANMASI VE ÇIRAKLIK SİGORTA SORUNLARI İÇİN ÇÖZÜM BEKLENİYOR"

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yanı sıra askerlik borçlanmasıyla ilgili mağduriyet yaşayanların da benzer bir sıkıntı yaşadığını belirten Cengiz, "Askerlik borçlanmasıyla ilgili de benzer bir sorun var. Askerlik borçlanması, sigorta başlangıcını geriye çekmemektedir. Bu durum, tıpkı staj ve çıraklık eğitimi görenlerin yaşadığı sorun gibi, birçok vatandaşımızı mağdur ediyor. 5400 sayılı Kanun’da askerlik borçlanmasının sigorta başlangıcını öne çekmesiyle ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Bu düzenleme nedeniyle, maalesef mağdur olan çok sayıda arkadaşımız bulunuyor. Sosyal güvenlik sistemindeki bu adaletsizliği gidermek için düzenleme yapılması büyük bir ihtiyaç." diye konuştu.

"TÜRKİYE 2,5 MİLYON EYT MAĞDURUNUN SORUNUNU ÇÖZERKEN, KÜÇÜK BİR KESİM GÖZ ARDI EDİLEMEZ”

Mağduriyetlerin giderilmesi için kapsamlı ve geleceği öngören düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Cengiz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Staj ve çıraklık sigortası ile askerlik borçlanması sorununun bir bütün olarak ele alınması gereken konular olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, 2,5 milyon EYT mağdurunun sorununu çözerken, çok küçük bir kesimin (10-20 bin) mağduriyetinin çözülmemesi hakkaniyetli bir yaklaşım değildir. Küçük bir kesim göz ardı edilemez. Kamuda liyakat esas olmalıdır. Liyakatli insanlar, doğru projelerle bu tür hataları ortadan kaldırabilir. Zaten bu sorunu çözmemek siyasetin ya da bürokrasinin işine gelmez.”

Cengiz, liyakat ve stratejik yönetim eksikliklerinin kamu kurumlarında sorunlara neden olduğunu belirterek, "Sonuçları hesaba katmadan yapılan düzenlemeler, gelecekte daha büyük sorunlara yol açar. Stratejik yönetim anlayışı, sadece günü kurtarmak değil, geleceği planlamaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ufku görmek kâfi değildir, ufkun ötesini görmek kâfidir' sözü, bu yönetim anlayışının temelini oluşturur. Eğer sadece bugünü planlarsanız, yarın ne olacağını öngöremezsiniz." şeklinde konuştu.

“STRATEJİK YÖNETİM, SADECE BUGÜNÜ DEĞİL GELECEĞİ PLANLAMAKTIR”

Bu tür eksik düzenlemelerin, hem siyaseti hem de devleti olumsuz etkilediğini dikkat çeken Cengiz, çözüm sürecinin düzgün bir şekilde başlatılması gerektiğini vurguladı. Cengiz, "Sonuçlarını yıllarca bu millet çekmiştir. Günü kurtarabilirsiniz ama yarın başka problemler çıkar. Bu durumda süreci sürekli yamalarla, revizyonlarla yürütmeye çalışırsınız. Kanun çıkar, bir yıl ertelenir, sonra bir yıl daha, ardından 5 yıl daha ertelenir. Madem erteleyeceksiniz kanunu neden çıkarıyorsunuz. Bu durum, devletle halk arasında kırgınlık yaratıyor. Kimsenin arzu etmediği, hoş olmayan bir durum ortaya çıkıyor. Siyaset ve devlet açısından, insanların böyle bir kırgınlık içinde olmaması gerekir.” dedi.

Cengiz, devletin ve siyasetin, vatandaşlarının mağduriyetini gidermek için her şeyin düzgün bir şekilde ele alınması ve yapılması gerektiğini söyleyerek, çözüm sürecinin başından itibaren sağlam temellere oturtulması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (1 yorum) Yorum yapmak için tıklayınız
Yükleniyor...