Şahin: Seçim arifesinde hiçbir aday programlara katılmadı!
Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Ankara ve Ankara’nın gelecek 100 yıl planları ile şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin nasıl şekillenmesi gerektiğini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.
ÖZEL HABER: SAMET EKER
Ankara için 100 yılı geride bıraktığımız şu günlerde gelecek 100 yıl planlarına yönelik nasıl bir güzergâh çizilmeli, sorunların çözümleri nelerdir gibi birçok sorunun cevabını Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin anadolugazete.com.tr’ye açıkladı.
“ANKARA, 1950’DEN SONRA ÖRNEK OLMA VASFINI YİTİRDİ”
Spacepol isimli proje kapsamında dünya üzerinde daha önce başkent olarak araştırılma yapılmamış şehirlerin siyaset, mekân ve planlama ilişkilerini karşılaştırmalı incelediklerini ifade eden Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, her başkent için uluslararası araştırma ekipleri kurduklarını açıkladı. Şahin, “Projenin Ankara ayağında da ben, kurumsal olarak da Ankara Kent Konseyi var. Biz hem çalıştaylarla hem de yurt dışında yaptığımız oturumlarla Ankara’yı ele aldık. O dönemi incelediğimizde 25 yıllık başarılı bir sistem ilerletildi. Ancak 1950’lerden sonra başkent Ankara’nın gelişim süreci önce gecekondulaşma ve apartmanlaşma gibi iki büyük kontrol altına alınamaz sorunla karşı karşıya kaldı ve bununla yüzleşmek zorunda kaldı. Kente göç maliyetli olduğu için Cumhuriyet sanayileşmeyi ve altyapıyı geliştirmeyi tercih etti. Bunun için de insanlar kendi çözümlerini buldular ve gecekondulaşma, apartmanlaşma gibi durumlar ortaya çıktı. Bunun sonucunda da 1980’ler ve sonrasında da başkent Ankara dev bir metropole dönüştü ama o ilk 25 yıldaki şehirciliğin laboratuvarı olma, bütün Türkiye’ye örnek olma vasfını ne yazık ki yitirdi.” dedi.
“HERKESİN İTTİFAK EDECEĞİ BİR ÖYKÜ YAZILMALI”
Zafer Şahin, Ankara ile ilgili 100 yıllık sürecin çok büyük bir kısmına baktığımızda; her dönemin planlama kararlarını verenlerin farklılaştığını, bununla beraber kazananların ve kaybedenlerin olduğunu vurguladı. Şahin, konuşmasının devamında şunların altını çizdi: “Bunun siyasi etkileri var. Bugün başkent Ankara'nın etkisi neden beklediğimiz kadar değildir? sorusunu sorduğumuzda bunun kökenini de burada bulabiliriz. Eğer biz bugün İstanbul karşısında Ankara neden eskisi kadar etkili değil? Ya da kamu neden İstanbul'a taşınıyor? Ankara'dan buna karşı neden bir ses çıkamıyor? Peki gelecek için ne gerekiyor? Gelecek için de şu gerekiyor: Cumhuriyet'in ilk 25 yılındaki inanç, öykü ve motivasyonu yeniden bulmak gerekiyor. Bu artık belki O zamankinden çok daha kolay bir şey ama o zamankinden aynı zamanda çok daha zor. Çünkü herkesin üzerinde ittifak edeceği, inanacağı yeni bir öykü yazmak zorundayız. Ankara Kent Konseyi aslında bu öykünün yazılma amacıyla bir araya gelen insanlardan oluşuyor. O öyküyü yazamadık belki ama her zaman her ortamda söylem şey şuydu: Başkent Ankara 81 vilayetin ikametgahıdır. Ankara, Cumhuriyet için bu toplumun ortaya koyduğu iradenin başlangıç noktasıdır. Bu toplumla ilgili olumlu pek çok şeyin başlayacağı yer yine burası olacaktır.”
“SİYASİLER BİZİMLE BERABER OLMALILARDI”
Ankara’da gerçekleşen bienal ve kongrelerle ilgili açıklama yapan Şahin, yerel seçim arifesinde hiçbir siyasi parti mensubu ya da adayının programlara katılmadığının altını çizdi.
Savaş Zafer Şahin, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu öykünün ne olması gerektiği konusunda bir fikir elde edinebilmek için bizimle beraber olmalılardı. Aslında ikinci 100 yılın tasarım öncüleri de olabilirlerdi. Fakat belli ki çok yoğunlar, belli ki çok daha önemli işleri var. Bu da aslında önemli karar vericilerin henüz bu bilinçten çok uzak olduğunu bize gösteriyor. Ankara'nın ikinci yüzyılı hatta Türkiye'nin ikinci yüzyılı başkent Ankara'nın kendine çizeceği yörünge tarafından belirlenecektir.”