Parkinson nedir?
Son dönemde 65 yaş üzeri kişilerde sıklıkla görülen parkinson nedir? Belirtileri neler, tedavisi nedir?
Dopamin adı verilen hücrelerin işlediği beynin bir bölümü, hareketlerimizin hassas ayarını sağlar. Ancak dopamin hücrelerinin işlevsiz hale gelmesi durumunda Parkinson hastalığı ortaya çıkar.
PARKİNSON NEDİR?
Parkinson hastalığı genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde görülen ve beyinde ilerleyen bir hastalık grubuna ait olan bir durumdur. Beyindeki bir bölge, dopamin aracılığıyla hareketlerin koordinasyonunu sağlar. Dopamin ile iletişim kuran hücrelerin %60-80'inin kaybı, Parkinson hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Ancak hastalık belirtileri bireyler arasında başlangıçta farklılık gösterebilir.
PARKİNSON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Parkinson hastalığı genellikle belirli bir bölgede başlar ve zamanla vücudun diğer kısımlarına yayılır. Hareketlerde yavaşlama ve titreme hastalığın temel belirtilerindendir. Bu titreme, genellikle istirahat halinde ortaya çıkar ve tek taraflı olarak el veya ayakta titreme şeklinde görülür. Zamanla, yürüme sırasında kol sallamada azalma, adımlarda küçülme ve hatta yürümede zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Düğme iliklemede zorlanma, yatakta dönmede güçlük, kalkmada zorlanma, kısık ses tonuyla konuşma ve kamburlaşma gibi belirtiler de olabilir. Parkinson hastalığı ayrıca beyin kaynaklı hareketlerin dışında kabızlık, depresyon, düşük kan basıncı, uyku bozuklukları ve koku duyusunun kaybı gibi başka belirtiler de gösterebilir. Hastalığın ileri evrelerinde denge sorunları, yürüyüş bozuklukları ve hareket donmaları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, hastalarda bunama belirtileri de görülebilir.
PARKİNSON TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Parkinson tedavisinde genellikle ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, dopamin seviyelerini artırarak etki gösterir. Ancak ilaçlara beklenen yanıt alınamadığında cerrahi tedavi uygulanabilir. Uzun süreli ilaç kullanımı, hastalarda dalgalanmalara neden olabilir, bu nedenle ilaçları kullanan bireyler, en düşük etkili dozda kullanma eğilimindedir.
Titreme, depresyon, bunama ve uyku bozukluğu gibi şikayetler görülen hastalar için farklı tedavi yöntemleri planlanabilir. Tedavide başarılı sonuçlar alabilen hastaların üçte biri uzun yıllar ilaç tedavisine devam edebilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi müdahale düşünülebilir. Bu cerrahi müdahalenin amacı, beyinle ilgili hareketleri düzenlemektir. Elektriksel uyarının azaldığı bölgelerde, bir jeneratör aracılığıyla çalışan bu sistem, kalp pili gibi düşünülebilir ve tıbbi adı "derin beyin stimülasyonu" olarak bilinir.