Özel Hastaneler Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerle ilgili yönetmelikte köklü değişikliklere gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltilirken, özel hastanelerin denetim süreçleri sıkılaştırıldı.

Özel Hastaneler Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de

Yeni yönetmelikle birlikte, özel hastanelerde sunulan sağlık hizmetlerinin tıbbi gereksinimlere uygunluğu daha sıkı bir şekilde denetlenecek. Bakanlık tarafından oluşturulan 20 bilimsel komisyon, her branşta gerçekleştirilen tıbbi işlemleri değerlendirecek. Denetimler yılda üç kez gerçekleştirilecek ve sadece kalite standartlarına değil, tıbbi uygulamaların içeriğine de odaklanılacak.

Özel hastanelerin işletilmesine yönelik önemli bir düzenleme de devir işlemlerine getirilen yasak oldu. Yeni düzenlemeye göre, özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadroların devredilmesi yasaklanırken, üçüncü kişiler eliyle yürütülen hizmetlerin tespiti halinde hastanenin ruhsatı iptal edilecek.

Özel hastanelerde yüksek fiyat uygulamalarının önüne geçmek için de yeni kurallar getirildi. SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında herhangi bir ek ücret talep edilmesi yasaklandı. Fiyatlandırmada SGK tarafından belirlenen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) esas alınacak.

Hastane açmak isteyenler için de yeni kriterler getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin hastane açması engellenirken, ruhsat iptali yaşamış kişilerin yeniden hastane açması kısıtlandı.

Denetim süreçlerinde yapay zeka destekli mekanizmalar kullanılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan bu sistemle usulsüzlüklerin tespit edilmesi ve önlenmesi amaçlanıyor.

Ayrıca özel hastanelerin kalite akreditasyon belgesi alması zorunlu hale getirildi. "Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü" tarafından verilecek olan bu belge, üç yıl geçerli olacak ve her yıl kontrol edilecek.

Vatandaşların özel hastanelerde aldığı hizmetten memnuniyetlerini iletebilmeleri için de yeni bir sistem devreye girdi. Özel hastanelere karekodlu etiketler yerleştirilerek hastaların doğrudan Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapmalarının önü açıldı.

Uzman hekimlerin özel hastanelerde çalışma düzeni de değişti. Muayenehanelerini kapatmaları şartıyla, hekimler özel hastanelerde kadro şartı olmaksızın çalışabilecek.

Özel hastanelerde istihdam zorunluluğu da genişletildi. Eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale gelirken, hastanelerin 24 saat hizmet veren ambulans servisine kayıtlı bir nakil ambulansı bulundurması gerekecek.

Son olarak, deprem riskine karşı özel hastanelerin güvenli binalara taşınması kolaylaştırıldı. Bu kapsamda, fiziki koşulları gelişmiş ve depreme dayanıklı hastanelerde hizmet verilmesi teşvik edilecek.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız