Müsilaj Bilim Kurulu 25 Aralık’ta Ankara’da toplanacak

Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, 25 Aralık’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında Ankara’da bir araya gelecek. Toplantıya 13 farklı üniversiteden akademisyenler ve çeşitli kurum temsilcileri katılacak.

Müsilaj Bilim Kurulu 25 Aralık’ta Ankara’da toplanacak

Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj krizi sonrası hazırlanan 22 maddelik "Marmara Denizi Eylem Planı" ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı” doğrultusunda kurulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara Bölgesi’ndeki kirliliğin azaltılması ve izlenmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor.

MÜSİLAJ İHBARLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Son dönemde Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna dair gelen ihbarlar üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. 25 Aralık’taki toplantıda, Marmara Denizi’nin güncel durumu değerlendirilecek ve atılacak adımlar planlanacak. Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığındaki bu toplantıya, TÜBİTAK Başkanı, Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri ve 13 üniversiteden akademisyenler katılacak.

AKADEMİK KATILIMCILAR VE ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR

Toplantıya katılacak üniversiteler arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Kocaeli Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi bulunuyor.

2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen denetim ve önceki toplantılarda alınan kararların gözden geçirilmesi amacıyla, 23 Aralık’ta Marmara Havzası’ndaki yerel yönetimlerle bir toplantı daha düzenlenecek.

DENETİMLER VE CEZALAR

2021-2024 yıllarında Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan illerde 38 bin 545 denetim yapıldı. Çevre mevzuatına aykırı davranan bin 998 tesis ve 749 deniz aracına toplam 1 milyar 227 milyon 363 bin 368 TL ceza kesildi. 268 tesis faaliyetten menedildi.

2024 yılı içinde 11 bin 314 denetim yapıldı. 727 tesise 318 milyon 715 bin TL ceza uygulanırken, 88 tesisin faaliyeti durduruldu.

Marmara Denizi’ni koruma çalışmaları, kurulan bilimsel kurullar ve alınan önlemlerle devam ediyor.