Motokurye esnafından 'bahşişte vergi düzenlemesi' açıklaması: Biz talep ettik

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Başkanı Ramazan Akpınar, gündemde yerini koruyan motokurye ve bahşişte vergi düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Motokurye esnafından 'bahşişte vergi düzenlemesi' açıklaması: Biz talep ettik

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Motokurye bahşiş gelirlerinin vergilendirileceği yönündeki iddialara yönelik Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.” açıklamasını gerçekleştirmişti.

Konu hakkında detaylı bilgiyi anadolugazete.com.tr’ye aktaran Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Başkanı Ramazan Akpınar, “Bakan Mehmet Şimşek’in açıkladığı sistemi biz talep ettik.” dedi.

“KURYELER DIŞINDA BAHŞİŞTEN KDV ALINMIYOR”

Online bahşiş sistemiyle kuryelerin faturalandırıldığını ve yüzde 20 KDV alındığını belirten Akpınar, “Diğer meslek gruplarında böyle bir uygulama yok. Ne garsonlardan ne de farklı meslek gruplarından alınan bahşişin KDV’si olmuyor. Ancak kuryeler, online sisteme bağlı olarak bahşişlerine de KDV ödemesi yapıyor. Biz bu konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığıyla görüştük ve ödediğimiz yüzde 20 KDV, yüzde 20 gelir vergisi, 3 ayda bir geçici vergi, muhasebe ücreti ve her ay beyanname ücretinin tek bir vergiye bağlanmasını talep ettik.” ifadelerini kullandı.

a.jpg

Gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda KDV’nin kaldırılacağını aktaran Akpınar, “Ödediğimiz tüm vergiler tek bir sisteme bağlanacak. Bakanlığın bize önerdiği vergi yüzde 15. Ancak bizler yüzde 5 vergi alınmasını talep ettik.” diye konuştu.

“BİZ KURYELER BİRÇOK VERGİ DİLİMİNE TABİYDİK”

Basına yansıyan haberlerin yanlış aktarıldığını dile getiren Akpınar, “Ekstra yüzde 15 vergi geliyor diye yansıtıldı. Kuryelerin vergi ödemediği algısı oluştu ancak biz kuryeler birçok vergi dilimine tabi idik. Vergilerimizi ödüyorduk. Bizler sadece oranı düşürmek istiyoruz. Yüzde 15 vergi biz kuryeler için çok fazla. Tehlikeli bir iş yapıyoruz. Günde 15 saat çalışıyoruz. Bundan kaynaklı olarak bizim talebimiz yüzde 5. Özel halk otobüsçüleri yüzde 2,5 vergi veriyor. Taksi ve dolmuşçular hiç vergi vermiyorlar. Bizler yüzde 5 vergi ödemeye razıyız.” dedi.

“E-TİCARET FİRMALARI SORUMLULUK ALMIYOR”

Akpınar, tüm sorumluluğun motokuryelerde olduğunu, sabit bir maaşlarının olmadığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Motor bizim, yakıtı biz ödüyoruz, ekipmanları biz paramızla alıyoruz, Bağ-Kur’u ödüyoruz, yemeğimizi cebimizden yiyoruz, motorun sigortası, kaskosu tüm giderleri bize ait bu yüzden kazanamıyoruz. E-ticaret firmaları sorumluluk almıyor. Tüm sorumluluklar bize ait. Bağkur’u ödemezsek hastaneye bile gidemeyiz. Sadece iş ortaklığı olarak görülüyor. Bizim sabit maaşımız da yok. Attığımız paket sayısı kadar ödeme alıyoruz. Bizler de kazanabilmek için daha çok paket atmaya çalışıyoruz. Ne kadar hızlı gidersek bonus alıyoruz. Mecburiyetten kural ihlalleri yapıyoruz. Bunu bize firmalar yaptırıyor.”