Madencilikten dünya şampiyonluğuna uzanan başarı hikayesi
Ankara'da kendi işini kurduktan sonra kardeşinin desteğiyle bilek güreşi yapmaya başlayan Türker, Türkiye, Balkanlar, Avrupa ve dünya şampiyonlukları elde ederek Türk bayrağını gururla dalgalandırdı.
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Bayburtlu madenci ve İş İnsanı Ünal Türker, 30 yıldan fazla süredir madencilikle uğraşıyor. Bayburt'tan Ankara'ya taşınan Türker, burada bir fabrika kurarak faaliyetlerini genişletti. Gençlik yıllarında futbol ve tekvando ile ilgilenen Türker, özellikle bilek güreşi yapma isteğine babası karşı çıktı. Babasının engeline rağmen pes etmedi.
Ankara'da kendi işini kurduktan sonra kardeşinin desteğiyle bilek güreşi yapmaya başlayan Türker, Türkiye, Balkanlar, Avrupa ve dünya şampiyonlukları elde ederek Türk bayrağını gururla dalgalandırdı.
Sporun kendisine kattığı değerleri anadolugazete.com.tr’ye anlatan Türker, “Farklı meslek gruplarından birçok profesyonel bilek güreşi sporcumuz var. Antrenmanlarımız samimi bir ortamda gerçekleşiyor. Geçen yıl 90 kilodaki güreşi Diyarbakırlı bir doktor kazandı ve onunla gurur duydum. Spor yaparken güzel ahlakı, dayanışmayı da öğreniyoruz. Hangi alanda olursa olsun herkes mutlaka spor yapmalı." dedi.
Bilek güreşinin kolay bir spor olmadığını vurgulayan Türker, “Bilek güreşi için doğal bir güç ve bunun yanında teknik bilgi, azim ve istek gerekli. Aynı zamanda disiplinli çalışmak, antrenman ve kilo kontrolü çok önemli." diye konuştu.
KENDİ İMKANLARIMLA BU NOKTAYA GELDİM
48 yaşındaki bilek güreşi şampiyonu Ünal Türker, dünya şampiyonluğuna ulaştığı 90 kilogram kategorisindeki zaferini paylaştı. Türker, Rus rakipleriyle geçirdiği zorlu mücadele sonrasında şampiyonluk elde ettiğini belirterek, şu anda yeni rakipleriyle olan müsabakalara odaklandığını ifade etti.
Sporcunun ekonomik imkanları ve sponsorluk konularına da değinen Türker, sporcuların inanç, azim, istek ve en nihayetinde disiplinli çalışma ile başarılı olabileceğini vurguladı. Ünal Türker, dünya şampiyonasına hazırlanırken gıda takviyeleri ve beslenme için hiç kimseden destek almadan, kendi cebinden 100 bin TL harcayarak şampiyonaya gitti.
Türkiye Şampiyonu olan kardeşi Akın Türker'in desteği ve yardımlarıyla bilek güreşine başladı.
Sporcuların imkanlara erişim konusunda yaşadığı eşitsizliklere dikkat çeken Ünal Türker, yetenekli sporcuların destek göremedikleri için potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyamadığına vurgu yaptı.
"BİLEK GÜREŞİNE DESTEK YETERSİZ"
Türkiye'de bilek güreşinin eksikliklerini federasyon başkanlarıyla görüşerek paylaştığını söyleyen Ünal Türker, devletin bilek güreşi alanındaki desteklerinin yetersiz olduğunu belirtirken; branşın son beş yıldır ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde resmi bir spor dalı olarak yer aldığını ifade etti.
Şampiyon Türker, “Bilek güreşini diğer branşlardan farklı kılan özellikler kol, omuz ve ekleme dayalı olmasıdır. Oğlum da hem futbol hem de bilek güreşi ile ilgileniyor. 2024 Türkiye Şampiyonası'na 18 yaşındaki oğlum ile katılacağım. Bayrağı oğluma teslim edeceğim.” şeklinde konuştu.
NE YETKİLİLER GÖRDÜ, NE DE MEDYADA YER BULDU
Bilek Güreşi Şampiyonu Ünal Türker, Ankara adına yarıştığını belirterek 2014'te Türkiye şampiyonu olduktan sonra doping şikayetiyle karşılaştığını ve temiz çıktığını ifade etti. Israrlar üzerine Bayburt adına yarışıp rakiplerini yenerek başarı elde eden Türker, 2015'te Türkiye şampiyonu, Romanya'da Avrupa şampiyonu oldu. Türkiye'yi başarıyla temsil ettiği ve Türk bayrağını dalgalandırdığı halde Bayburt'tan beklediği ilgiyi göremediğinden yakınan Ünal Türker, medyadan ve yerel yönetimlerden yeterli destek alamadığını ifade etti.
Türker, ağustos ayında Kazakistan'da kazandığı şampiyonluğa rağmen medyada yeterince yer almadığını ve yetkililerin kendisini tebrik etmediğinden dert yandı.