Kayıt dışılıkla mücadeleye devam: Sırada kiralık araç sektörü var!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında araç kiralama sektöründe geniş çaplı bir denetim başlattı.
Özellikle lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlanarak yürütülen denetimlerde, sektör genelinde 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirlendi. Bu çerçevede, 5 bin 600 firmaya yönelik incelemeler sonucunda 500 milyon lira ceza uygulandı.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE YENİ ADIMLAR
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonominin önüne geçmek amacıyla farklı sektörlere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Araç kiralama sektöründe yaşanan hızlı büyüme ve artan talep, Maliye’nin bu sektöre özel ilgi göstermesine neden oldu. Bu yılın ilk altı ayında operasyonel araç kiralama sektöründe 43,4 milyar lira tutarında yeni araç yatırımı yapılması ve filosuna 34 bin aracın dahil edilmesi, Bakanlığın dikkatini bu alana yöneltti.
5 BİN 600 ŞİRKET MERCEK ALTINDA
GİB, sektör genelinde beyan edilmemiş gelirlerin yanı sıra kayıt dışı çalışan ve faaliyetlerin tespiti amacıyla geniş çaplı bir analiz gerçekleştirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden de faydalanarak yapılan analizler sonucunda, araç kiralama sektöründeki 5 bin 600 firma detaylı incelemeye alındı. Bu denetimlerde 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edilirken, gelir ve kurumlar vergisi matrahında sırasıyla 637 milyon ve 195 milyon lira fark belirlendi. Ayrıca, KDV matrahında 904 milyon liralık bir fark tespit edilerek yaklaşık 4 bin tutanak düzenlendi.
VERGİ KAÇAĞINA KARŞI YOĞUN MÜCADELE
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın önüne geçilmesinin önemini vurguladı. Şimşek, “Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için denetimler artacak. Özellikle hizmet sektöründe yapılan bu denetimler, sektörde şeffaflığı ve adil rekabeti de destekleyecek,” ifadelerini kullandı. Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin hız kesmeden süreceğini ve lüks segment işletmelerden başlayarak tüm sektörlerde denetim sıklığının artırılacağını belirtti.
VERGİ ADALETİNİ SAĞLAMA HEDEFİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu adımı, Türkiye ekonomisinde vergi adaletini sağlamayı ve vergi tabanını genişleterek kamu gelirlerini artırmayı amaçlıyor. Kayıt dışı faaliyetlerin azaltılması, yalnızca vergi gelirlerini artırmakla kalmayıp, sektörde rekabet eşitliğini de destekleyecek. Özellikle lüks segment araç kiralama şirketlerine yönelik devam eden denetimlerin, diğer sektörlere de genişletilmesi bekleniyor.