Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi hangi şartlarda uygulanır? Kanal tedavisi için nelere dikkat edilmeli?
Türkiye’de diş hekimi fobisi birçok insanda bulunuyor. Diş hekimlerinin, hastalarına en sık uyguladığı işlemlerden biri olan kanal tedavisi ne demek, hangi şartlar altında kanal tedavisi uygulanır ve kanal tedavisi nasıl yapılır soruları diş sorunu yaşayan insanların merak ettiği sorular arasında başlarda yer alıyor.
Kanal tedavisi; Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlaması durumu sonrası kullanılır. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.
Kanal tedavisi (endodontik tedavi), dişin herhangi bir darbe sonucu çatlaması ya da çürümesi sonucu içine bakterinin girip o bölgede çoğalması ve dişin iç kısmında bulunan pulpa isimli dokunun iltihaplanması veya enfeksiyon kapması sonucu diş hekimleri tarafından uygulanan bir diş tedavisi prosedürüdür. Bu tedavinin amacı diş kaybı yaşanmamasıdır, dişe oluşturulan kanal ile dişin kurtarılması hedeflenir.
Kanal tedavisi, temelde enfeksiyonlu veya iltihaplı pulpa dokusunun temizlenip dişin iç kısımlarının dezenfekte edilmesine verilen isimdir.
KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? SONRASINDA NELER YAPMALI?
Lokal Anestezi: Tedaviye başlamadan önce, diş hekimi diş ve çevresini uyuşturur. Bu işlem, tedavi sırasında ağrının hissedilmemesini sağlar.
Genel Anestezi: Tedaviye başlamadan önce, tüm vücut uyuşturulur. Böylece hasta tedavi sırasında herhangi bir acı hissetmez.
Başarı oranı yüksek olan bu tedavi sonrası en az 3 saat bir şeyler yiyip içmekten sakınılmalı ve dişe iyi bakılmalıdır. Sağlıklı beslenme ile yapılan kanal tedavisi ömür boyu kullanışlı olabilir.