İstanbul Sözleşmesi kararı AİHM gündeminde
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin tartışmalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 30 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildi. Bu karar, hem iç hukukta hem de uluslararası arenada büyük tartışmalara yol açarken, iptaline yönelik açılan davaların Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedilmesinin ardından dosya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.
AYM VE DANIŞTAY KARARLARINA ELEŞTİRİ: USULE AYKIRILIK İDDİASI
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkışa karşı açılan ilk davalardan biri, hukukçu Ali Suat Ertosun tarafından Danıştay 10. Dairesi’nde görülmüştü. Bu dava, 2021 yılında dönemin daire başkanı Yılmaz Akçil’in de imzasını taşıyan bir kararla reddedildi. Ardından 2024 yılında AYM’nin verdiği ret kararında Akçil bu kez üye sıfatıyla yer aldı. Aynı ismin, hem ilk derece yargılama sürecinde hem de anayasal denetim aşamasında görev alması, yargının tarafsızlığına dair ciddi soru işaretleri doğurdu.
Bu usule aykırılık gerekçesiyle avukat İsmail Sami Çakmak, 2024 yılı Kasım ayında Akçil hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak AYM’nin bu başvuruya dair herhangi bir işlem başlatmadığı kaydedildi.
TEMEL HAK İHLALLERİ GÜNDEMDE
İç hukuk yollarının tükenmesi sonrası davacı Süheyla Ertosun, dosyayı AİHM’ye taşıdı. Ertosun’un başvurusunda yalnızca sözleşmeden çekilme işlemi değil, bu sürece dair yargı mercilerinin tarafsız ve etkin işlememesi de temel hak ihlali çerçevesinde ele alındı.
AİHM’ye sunulan başvuruda, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin hem uluslararası yükümlülükleri hem de Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen “insan haklarına saygılı, demokratik ve sosyal hukuk devleti” ilkesini ihlal ettiği belirtildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ve ek protokollerine aykırılıklar vurgulanarak; adil yargılanma hakkı, ayrımcılığa karşı korunma ve etkili başvuru hakkının zedelendiği ifade edildi.
ULUSLARARASI GÖZLER TÜRKİYE’DE
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, başta kadın hakları örgütleri olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ve uluslararası kamuoyunun tepkisini toplamıştı. Türkiye’nin AİHM’ye sunacağı savunma, yargı bağımsızlığı ve uluslararası yükümlülüklere bağlılık açısından önemli bir sınav niteliği taşıyor.
AİHM’nin önümüzdeki süreçte başvuruyu kabul edip etmeyeceği ve esasa ilişkin vereceği karar, yalnızca davacılar için değil, Türkiye’nin insan hakları karnesi açısından da kritik bir dönüm noktası olacak.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.