"İş kazalarının artışı, yetersiz güvenlik önlemleri ve eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor”

İş Güvenliği Uzmanları Derneği (İSGDER) Başkanı Osman Sayar, Türkiye’de iş kazalarının artışına neden olan faktörleri ve derneklerinin bu konuda attığı önemli adımları yeniankara.com.tr’ye anlattı.

"İş kazalarının artışı, yetersiz güvenlik önlemleri ve eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor”

İş Güvenliği Uzmanları Derneği (İSGDER) Başkanı Osman Sayar, Türkiye’de yaşanan iş kazalarındaki artışın yetersiz iş güvenliği önlemleri ile çalışanların eğitimsiz olmasından kaynaklandığını bildirdi. Sayar, “Yetersiz iş güvenliği önlemleri ve çalışanların eğitimsiz olması ve denetimlerin yetersizliği iş kazalarını tetikliyor” dedi.

Çalışanların “Üretim baskısı” altında güvenlik kurallarına dikkat edemediğine dikkat çeken İSGDER Başkanı Osman Sayar, yeniankara.com.tr muhabiri ile şu bilgileri paylaştı:

”YETERSİZ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE EĞİTİMSİZLİK"

Türkiye’de iş kazalarının artışındaki temel nedenler arasında yetersiz iş güvenliği önlemleri ve çalışanların eğitimsiz olmasını sayabiliriz. Denetimlerin yetersizliği ile işyerlerindeki üretim baskısı da kazaları tetikliyor. Maliyetleri düşürmek isteyen işletme sahipleri, güvenlik tedbirlerine yeterince yatırım yapmaktan kaçınıyor. Ayrıca, iş güvenliği kültürünün tam oturmamış olması da büyük bir etken. Türkiye’de en fazla inşaat, madencilik, metal sanayi ve tarım sektörlerinde yaşanıyor. İnşaat sektörü, yüksekten düşme ve yapı çökmesi gibi riskler nedeniyle başı çekerken, madencilik sektörü de göçük, gaz sızıntısı ve patlamalar gibi risklerle karşı karşıyadır.

“İSG EĞİTİMLERİ, GÜVENLİK AÇISINDAN KRİTİK ROL OYNUYOR”

Çalışanlara; Temel İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimi, yangın eğitimi, acil durum yönetimi, kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı, kimyasal ve biyolojik riskler eğitimi, elektrik güvenliği eğitimi, psikososyal riskler ve stres yönetimi eğitimi gibi birçok konu iş güvenliği eğitimleri kapsamında verilmektedir. İşverenlerin, iş kazalarını azaltmak için 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi, risk analizleri yapması ve düzenli denetimler gerçekleştirmesi zorunludur. Ayrıca küçük esnafın belirli bir eğitim aldıktan sonra İSG hizmetlerini yürütmesi ise tartışmalı bir konudur. Küçük işletmelerde iş güvenliği uzmanı bulundurmanın maliyetli olduğu düşünülebilir ancak bu hizmetin tam anlamıyla yerine getirilmesi için bağımsız bir denetim mekanizması gereklidir. Kendi İSG hizmetini yürüten esnafın bilgi eksikliği veya ihmal nedeniyle yetersiz güvenlik önlemleri alması risk oluşturabilir.

“İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN EĞİTİM VE DENETİM SÜREKLİ OLMALI”

Ayrıca üst yönetimin iş güvenliği konusunda örnek olması; çalışanlara düzenli eğitimler verilmesi, çalışanların katılımını teşvik eden güvenlik komiteleri kurulması, iş kazalarının kayıt altına alınması ve analiz edilmesi teşvik ve ödüllendirme sistemlerinin oluşturulması ile birlikte farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi önemlidir. Dernek olarak; iş güvenliği uzmanlarına yönelik mesleki bilgiyi artırıcı ücretsiz eğitimler düzenliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile Avrupa’daki iş güvenliği uygulamalarını inceleyip ülkemize entegre edilmesi için çalışmalar yapıyoruz. 6331 sayılı kanunun yönetmeliklerine görüş ve öneriler sunarak kamuoyu oluşturarak, toplum bilincini artırmak hedeflerimiz arasında. Son olarak işveren ve çalışanlara yönelik mevzuat ve iş güvenliği bilincini artırmak için faaliyetlerde bulunuyoruz.

Toplumda güvenlik bilincini artırmak ve iş güvenliği kültürünü yaymak için önemli adımlar atıyoruz. Sivil Toplum Örgütleriyle iş birliği, Sendikalarla Birlikte Yaşam Güvenliği felsefesini yaymak, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yaşam Güvenliği Kültürü, Entegre İş Güvenliği Kültürünün oluşturulması, Devlet ve Sivil Toplum Bütünleşmesini sağlayıp en uç noktaya kadar güvenlik kültürünün yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız