Helin Koç’un iş dünyasındaki başarı hikayesi: Üniversite öğrencisinden CEO’luk koltuğuna

Cleanfix Türkiye CEO’su Helin Koç, üniversite yıllarında öğrenci olarak başladığı iş dünyası yolculuğundan, genel müdürlüğe uzanan hikayesini Yeni Ankara’ya anlattı.

Helin Koç’un iş dünyasındaki başarı hikayesi: Üniversite öğrencisinden CEO’luk koltuğuna

Cleanfix Türkiye Genel Müdürü Helin Koç, Almanya'dan Türkiye'ye yatırım yapma kararı alan Karl Haegele firmasıyla başlayan serüveni, zorluklar ve fırsatlarla dolu bir başarı hikayesine dönüştü. Gıda sektöründen makine, ağır sanayi, otomotiv alanına adım atan Koç, edindiği deneyimlerini şu şekilde anlattı:

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLİĞİNDEN GENEL MÜDÜRLÜK KOLTUĞUNA

“2011 yılında İşletme öğrencisiyken, Almanya'dan bir firma Türkiye'ye yatırım yapmak istiyordu. Türkiyedeki pazar potansiyelini gören, Cleanfix’in mucidi ve Haegele Holding’in kurucusu Karl Haegele Türkiyeye yatırım yapmak istiyordu. Bir danışmanlık firması aracılığıyla, 'Türkiye’ye gelmek istiyoruz, nasıl yardımcı olabilirsiniz?' şeklinde bir talep aldım. Tabii İngilizcem o dönemde çok yeterli değildi, ama bir şekilde Türkçe, İngilizce ve el kol hareketleriyle iletişim kurmaya başladık. Daha sonra Türkiye’ye yatırım yapmayı isteyen firmayı davet ederek görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Operatörler, servisler, iş makinası üreticileri ve Çiftçilerle yapılan görüşmeler, firmalar üzerinde yapılan analizler ve Türkiye'nin tarım potansiyelinin büyük olduğu yönündeki raporlar, Almanya'daki yatırımcıları ikna etmekte etkili oldu. Türkiye, bir üretim ülkesi , gelişmekte olan bir ülke ve tarım alanında büyük bir potansiyele sahip. Bizim pazarı ve coğrafyayı anlamamız, Almanyanın Türkiye pazarına güvenini güçlendirdi.Ürünün faydalarını ve potansiyelini anlatınca, Almanya yatırım yapma kararı aldı. İlk aşamalarda, ürünlerimizin Türkiye’ye getirilişi ve satışı, danışmanlık firması aracılığıyla gerçekleşti. O dönemde üniversite öğrencisiydim ve firmaya yarı zamanlı olarak destek oluyordum. Broşürlerin çevirisi ve diğer operasyonel işlerde yardımcı oluyordum. Ayrıca, personel alımlarında da görev aldım. O zamanlar bir pozisyonum yoktu. Şirkete sektörü bilen bir Satış müdürü alındı ve bir de Genel Müdür vardı, bende kuruluştaki ilk çalışmaları yürütmek ve kültürler arası iletişimi sağlamak için destek veriyordum.

GIDA SEKTÖRÜNDEN MAKİNE ÜRETİMİNE UZANAN YOLCULUK

Şirketin Türkiye’deki başlangıcı kolay olmadı. Firmanın ilk Genel Müdürü Cleanfix firmasının 2. Üretim merkezi olan Kanada’daki fabrikaya gidip, bu ürünü anlamak ve şirketin yönetim yapısını öğrenmek için eğitim aldı. Bu süreçte, satış müdürüyle birlikte şirketin kurulumunu ve ilk operasyonel adımlarını attık. Şirketin kurulumuyla ilgili belgeleri hazırlamamız, vergi dairesine başvurmamız ve diğer resmi işlemleri tamamlamamız gerekiyordu. Elektrik ve telefon hattı gibi altyapı işlemlerini bile tek tek takip ettik. O dönemlerde, üniversitedeki işletme derslerim bana çok yardımcı oldu, çünkü derslerimde işlenen şirket kurma sürecini canlı olarak deneyimliyordum. Şirket kurulduktan sonra ofisimizi açtık, vergi numaramızı aldık. Bir satış müdürümüz, bir danışman arkadaşımız ve ben, küçük bir ekiple yolumuza devam ettik. Diyarbakır ve Adana’da il fuarlarımıza katıldık. 2012 yılı, Türkiye pazarında resmi olarak faaliyet göstermeye başladığımız yıl oldu. Mezun olduktan sonra kariyerimde bir seçim yapmam gerekiyordu. Almanya’daki firma, beni kendi bünyesinde çalışmaya davet etti. Diğer yandan, part time çalıştığım kahve firması da benimle çalışmak istedi. Bu süreçte, gıda sektöründe tecrübem vardı ve hangi sektörde çalışmak istediğime karar vermem gerekiyordu. Sonunda, otomotiv ve inşaat makineleri sektöründe büyük bir potansiyel gördüm ve Sanayi alanını tercih ettim. İl başladığımda şirketteki pozisyonumun ne olduğunu bilmiyordum. Asistan mıydım, satış elemanı mıydım, pazarlamacı mıydım, hiçbir fikrim yoktu. Her alanda görev aldım. Fuarlara gittim, telefonlara baktım, otel rezervasyonlarını yaptım, satın almalara yardımcı oldum, teknik müşteri hizmetlerine kadar her konuda aktif oldum. 2013 yılına geldiğimizde, çalışan sayımız arttı. Bu süreçte satış müdürleri, mühendisler ve teknisyenler ekibimize katıldı. Artık bir pozisyonum vardı, genel koordinatör oldum. Herkesin işine yardımcı olmaya devam ettim. Yaklaşık 10 kişilik bir ekiple, operasyonların her alanında yer aldım.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE, DÜNYA ÇAPINDA BAŞARI

Türkiye, o dönemde henüz bu tür bir teknolojik ürüne hazır değildi. Ürünümüz, Almanya'da endüstriyel 4.0 teknolojisini kullanan ilk firmalardan biri olarak büyük bir kalite sunuyordu. Türkler kaliteye çok düşkündür. Kalite deyince herkes kaliteli bir ürün almak ister. Bu sebeple Cleanfix’e olan ilgi büyüktü. Türkiye'de, bu ürünü sevmeyen bir kişi dahi görmedim. Herkes 'Allah razı olsun, bu ürünü bulan mucizeler yaratmış' diye teşekkür ediyor. Çünkü sağlam ve işlevsel bir ürün. Aslında biz ürün satmaktan ziyade kullanıcılara çözüm sunuyoruz. Makineler tozlu, kirli ve zorlu ortamlarda çalışıyor. Cleanfix’in amacı, bu makinelerin her zaman verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak. Hem radyatör temizliği hem de soğutma işlemi aynı anda yapılabiliyor. Bu teknolojinin en büyük avantajı, makine durmadan çalışırken, fan kanatlarının 180 derece dönerek radyatörleri temizlemesidir. Şu an benim sorumlu olduğum bölgeler Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Asya'daki pazarlar. Almanya merkez fabrika ve ofisimiz. Almanya dışında Kanada ve Türkiye’de montaj, satış ve Satış sonrası hizmetler sunuyoruz. Ve Dünyada şu anda 25 farklı ülkede distribütörlerimizle çalışıyoruz. Türkiye'de kurduğumuz montaj hattı sayesinde, ürünlerimizi doğrudan Türk pazarına ve dünya çapında müşterilere sunabiliyoruz. Ayrıca yapay zekanın bu sektördeki gelişimine de ayak uyduruyoruz. Teknolojiyi takip ediyor ve inovasyon yapmaya devam ediyoruz.

“İŞİNİZİ SEVMEDEN BAŞARIYI ELDE EDEMEZSİNİZ”

Özellikle gençlere iş hayatı konusunda önemli tavsiyelerde bulunan Koç, “Staj yaparak başlamak çok önemli. Öğrenmeden satmak, işinize gerçek değer katmaz. Herkesin işine tutkuyla yaklaşmasını istiyorum. Gençlerin işine inandığı sürece ve meraklı olduğu sürece başarılı olacağına inanıyorum. Bu sektörde yer almak isteyen herkesin işini severek yapması gerektiğini düşünüyorum. İş dünyasında başarının sadece doğru teknik bilgiyle değil, aynı zamanda işine duyulan sevgi, bağlılık ve merakla mümkündür. İşini seven herkes başarılı olur. Bu sektörde çalışmak isteyen herkesi davet ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız