Geri dönüşüme kazandırmak şart: Bitkisel atık yağlar tehlike saçıyor
Geleneksel olarak, kullanılmış yağların su kaynaklarına boşaltılması su kirliliği ve çevresel zararın artmasına yol açıyor. Bununla birlikte, atık yağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması, çevresel etkilerin azaltılmasında ve kaynakların korunmasında önemli bir rol oynuyor.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Atık yağların çevreye zararları arasında su kirliliği ön planda. Atık yağlar, kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara, su kaynaklarının kirlenmesine ve su yaşamına zarar veren toksinlerin yayılmasına yol açıyor. Ayrıca, atık yağların doğaya boşaltılması, toprak ve bitki örtüsü üzerinde de olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor.
Atık yağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması, çevresel etkileri azaltmanın ve kaynakları korumanın etkili bir yolu olurken sadece 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Su kaynaklarını da tehdit eden bu yağlar, geri dönüştürülerek yenilenebilir enerji kaynaklarında ve endüstriyel ürünlerin üretiminde kullanılabilir 'kaynak' olarak görülüyor.
Atık yağların geri dönüşüme kazandırılması adına farkındalığa dikkat çeken Dönüştüren Kadınlar Derneği, atık konusundaki bilincin kadınlardan başlayacağını, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan bitkisel atık yağların çevreye zarar vermeden doğru bir kaynakla ayırmanın mümkün olduğunu; doğaya salınan atık yağların sürdürülebilir havacılık yakıtının üretiminde kullanılabileceğini vurguluyor.