Emeklilikte yaş düzenlemesi gündemde: Kademeli emeklilik için yeni formül
9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan çalışanlar, emeklilik yaşının belirgin şekilde yükselmesi nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını dile getiriyor. Meclis’e sunulan yeni yasa teklifleriyle birlikte, kademeli emeklilik konusundaki beklentiler de giderek artıyor. Peki, bu düzenleme neleri kapsıyor?

2023 yılında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, emeklilik sistemindeki farklılıkları daha belirgin hale getirdi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan SSK’lı çalışanlar, yaş şartı olmadan 5000 ila 5975 prim gününü ve kadınlar için 20, erkekler için 25 yıllık sigorta süresini tamamladıklarında emekliliğe hak kazanabiliyor.
1999 SONRASI SİGORTALILAR İÇİN DURUM NE?
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan çalışanlar için emeklilik koşulları daha ağır. Bu gruptaki sigortalılar, 7000 prim gününü tamamladıktan sonra kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor. 30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanlar için ise işçi statüsünde 7200, esnaf ve memur statüsünde ise 9000 prim günü şartı bulunuyor.
KADEMELİ EMEKLİLİK TALEPLERİ ARTIYOR
Özellikle, bir gün farkla emeklilik süresi 20 yıl uzayan sigortalılar kademeli emeklilik talebinde bulunuyor. EYT düzenlemesi öncesinde yalnızca 2 yıl olan bekleme süresinin aniden 18 yıla çıkması, çalışanlar arasında büyük tepki topladı.
ÜZERİNDE DURULAN FORMÜL NE?
Kademeli emeklilik isteyenler, Emeklilikte Adalet Derneği (EMAD-DER) çatısı altında birleşerek bir öneri sundu. Buna göre:
31 Aralık 2000'e kadar sigortalı olanlar için kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaş sınırı getirilmesi,
Yaş sınırının her yıl bir yaş artırılarak, 2008’de sigortalı olanlar için kadınlarda 51, erkeklerde 53 yaş olarak belirlenmesi,
Prim gün şartının 7000 yerine 6400’den başlatılarak her yıl 75 gün artırılması talep ediliyor.
EMEKLİLİK YAŞI KADEMELİ OLARAK ARTIYOR
30 Nisan 2008 sonrası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanmaya devam ediyor. Buna göre:
7200 veya 9000 prim gününü 31 Aralık 2035’e kadar tamamlayanlar kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekli olabilecek.
2035 sonrasında prim gününü dolduranlar için emeklilik yaşı her iki yılda bir kademeli olarak yükselecek.
Günümüzde birçok çalışan, düzenli prim ödemesi yapsa bile 65 yaşına kadar emeklilik hakkı kazanamıyor.
1 Ocak 2019 sonrası sigortalı olan erkekler ve 1 Ocak 2023 sonrası sigortalı olan kadınlar, 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalacak.
MECLİS’TE YENİ YASA TEKLİFLERİ GÖRÜŞÜLÜYOR
Emeklilik sistemindeki eşitsizlikleri gidermek için çeşitli yasa teklifleri Meclis gündeminde. Son olarak CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akçay, esnaf ve memurlar için 9000 prim günü şartının işçilerde olduğu gibi 7200 prim gününe düşürülmesini içeren bir yasa teklifi sundu.
Bu öneriye göre:
8 Eylül 1999 ile 31 Aralık 2000 arasında sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kadınlarda 49, erkeklerde 51 olarak belirlenebilir. Her yıl bir yaş artışla, kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırına ulaşılması amaçlanıyor.
Emeklilik konusunda yapılacak düzenlemeler, milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’te yapılacak görüşmeler, kademeli emeklilik için yeni yol haritasını belirleyecek.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.