Elektrik faturasını hafifleten yöntemler!
Elektriğe yapılan son zam, vatandaşların elektronik eşya kullanımını sınırlamasına neden oldu. Peki, elektrik faturasını en aza indirgemek için hangi yöntemler denenmeli? Detaylar haberimizde...
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Elektrik faturalarına yüzde 38 oranında zam geldi. Yapılan son zamların ardından vatandaşların deyim yerindeyse beli büküldü. Beyaz eşyalar haricinde elektronik eşyaların da kullanımının artması faturaları kabartan diğer bir faktör oldu.
NASIL TASARRUF EDİLİR?
Bu durum karşısında önlem almaya çalışan vatandaşlar, çareyi elektronik eşyaların kullanımını azaltmakta buldu. Ancak, havaların ısınması klima, vantilatör gibi eşyaların kullanımını kaçınılmaz hale getirdi. Bir de pratik yemek hazırlamak için kullanılan air frayer ve mikrodalga fırın benzeri eşyalar faturaların bir hayli yüksek gelmesine neden oldu.
Beyaz eşyaların ardından en çok elektrik tüketimi aydınlatmada gerçekleşiyor. Eski tip ampullerden kurtulmak, enerji tasarrufu açısından büyük bir adım. LED teknolojisi, aynı ışığı 8-10 kat daha ucuza sunuyor.
UZMANLARDAN TAVSİYE
Uzmanlar, mutfakta kullanılan eşyalar konusunda dikkatli olunmasını öneriyor. Mutfakta en çok kullanılan eşyalardan bir tanesi de kettle. Su ısıtmak için sürekli çalıştırılan kettle, elektrik faturasının fazla gelmesine neden oluyor. Ayrıca bu tarz eşyaların iş bittikten sonra prizden çıkarılması da tavsiye ediliyor. Bu sayede faturada önemli derecede düşüş yaşanacağı belirtiliyor.
Posta gazetesinden Bilal Emin Turan da çamaşırları düşük derecede yıkamanın önemine dikkat çekti. Turan, çamaşırları 60 derece yerine 40 derecede yıkamanın, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti. Ayrıca buz dolabında da sıcaklığın 3-7 derece arasında tutulması ve buz dolabının duvara aralıklı olarak yerleştirilmesi de Turan'a göre tasarruf sağlıyor.