Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dikkat çeken Avrupa Birliği açıklaması
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldıktan sonra Türkiye-AB ilişkilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Fidan, Türkiye'nin uzun süredir bu tür toplantılara davet edilmediğini hatırlatarak, Türkiye'nin toplantıya çağrılmasını "müspet bir gelişme" olarak nitelendirdi.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ VE KÜRESEL İŞBİRLİĞİ
Toplantının, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlanması açısından büyük önem taşıdığını belirten Fidan, yaklaşık iki saat süren görüşmelerde, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin nasıl ileriye taşınabileceği ve küresel ve bölgesel konularda nasıl işbirliği yapılabileceği üzerine detaylıca konuşulduğunu söyledi. Fidan, AB’li meslektaşlarının büyük çoğunluğunun, Türkiye ile dış politika, güvenlik ve savunma gibi önemli alanlarda yapısal ve düzenli diyalogların sürdürülmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze'deki durum, Suriye, Irak, Orta Doğu, Afrika ve Güney Kafkasya gibi konularda Türkiye'nin oynadığı rolün AB tarafından önemsendiğini ifade eden Fidan, Türkiye-AB işbirliğinin derinleştirilmesinin ve ortak politika geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
TEKNİK KONULARDA SOMUT ADIMLAR
Gelecek dönemde ilişkilerin ivme kazanması için somut adımların atılması gerektiğini belirten Fidan, 2019 yılında askıya alınmış olan yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusundaki beklentilerin sürdüğünü vurgulayan Fidan, bu konuda atılacak adımların önemli olduğunu belirtti.
VİZE SERBESTİSİ VE SCHENGEN VİZESİ SÜRECİ
Fidan, Türkiye'nin vize serbestisi konusunda da ilerleme kaydetmek istediğini dile getirerek, bu konuda 66 kriterin karşılandığını ve geriye kalan 6 kriterin tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Schengen vizesi başvuru sürecinde Türk vatandaşlarının karşılaştığı zorlukların giderilmesi için AB ve üye ülkelerle temasların devam ettiğini, çok girişli ve uzun süreli vizelerin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Fidan, Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmanın herkesin yararına olacağını vurgularken, Kıbrıs sorununun bu ilişkilerle ilişkilendirilmesinin sağlıklı bir yöntem olmadığını ve herhangi bir sonuç getirmeyeceğini ifade etti. Türkiye'nin AB üyeliğini stratejik bir hedef olarak gördüğünü belirten Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu çeşitli vesilelerle dile getirdiğini hatırlattı. Olumlu bir gündem üzerinden ilerlemek istediklerini belirten Fidan, AB'nin de aynı yaklaşımı sergilemesinin herkesin menfaatine olacağını söyledi.