Devlet üniversitelerindeki 2’nci öğretim programları kapatıldı: "Öğrencilerin önü kesilmiş oldu"
YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki 2’nci öğretim programlarının kapatıldığını ve mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme diyetetik ve bazı temel bilim programlarında kontenjanların düşürüldüğünü açıkladı. Konu hakkında değerlendirmeyi Eğitimci-Yazar Öztuna Norman, anadolugazete.com.tr'ye yaptı.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
YÖK Başkanı Erol Özvar, '259'uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı' Yükseköğretim Kurulu' toplantısının açılış konuşmasında, "Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir. Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur." ifadeleriyle yeni kararları açıklamıştı.
YÖK'ten şaşırtan karar: O programlar artık yok! | İkinci öğretim dönemi bitti!
"İSTİHDAMA YÖNELİK İHTİYAÇLARIN GİDERİLECEĞİ YER ÜNİVERSİTELERİN BU BÖLÜMLERİ DEĞİLDİR"
Devlet üniversitelerinde ikinci öğretimin kaldırılması ve bazı bölümlere kontenjan sınırlandırılmasının getirilmesi kararını değerlendiren Eğitimci-Yazar Öztuna Norman, "Yaklaşık 80 bine yakın öğrenci ikinci öğretimden yararlanıyordu. İstihdama yönelik ihtiyaçların giderileceği yer üniversitelerin bu bölümleri değildir. Daha çok meslek liseleridir. Meslek liselerinin önemi artırılarak, 8. sınıftan itibaren ihtiyaca göre doğrudan meslek edindirmeye yönlendirmek doğru olandır." dedi.
"ÖĞRENCİLERİN ÖNÜ KESİLMİŞ OLDU"
Norman, "Üniversitelerin her bölümü mesleki yönlendirmeye yarayacak bölüm değildir. Üniversite mezun sayısını azaltmak adına böyle ani bir değişiklik yapmak birçok insanın da planını bozdu. Çünkü, gündüz saatlerinde çalışmak zorunda olup akşam eğitim gören insanlar vardı. Bu öğrencilerin önü kesilmiş oldu. Gerekçe istihdam ise bir eczacı, bir psikolog illa devlette çalışmak zorunda değildir. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler kendi ofisini de açabilir. Bir edebiyat bölümü mezunu yazar olabilir, editörlük yapabilir, metin yazarlığı yapabilir. Devlete alımı kısıtlanan bölümler için ancak bu uygulama olabilir." ifadelerini kullandı.