Can Bartu kimdir?
Can Bartu, Türk spor tarihinin en önemli isimlerinden biridir. 6 yıl önce bugün, 11 Nisan 2019'da hayatını kaybeden Can Bartu, hem futbol hem de basketbol alanında profesyonel olarak kariyer yapmış, bu iki branşta da Türk milli takımı formasını giyen ilk ve tek sporcu olma unvanını taşımaktadır.

CAN BARTU KİMDİR?
31 Ocak 1936 yılında dünyaya gelen Can Bartu, adını Fenerbahçe ve Türk sporu tarihine altın harflerle yazdırdı.
Spora ilk adımını 1949 yılında Fenerbahçe Genç Erkek Basketbol Takımı’nda atan Can Bartu, 1955’te İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları yaşayan kadroda yer aldı.
6 kez basketbol milli takımı forması giyen Bartu, Fenerbahçe basketbol takımında oynamaya devam ederken Edirnespor-Fenerbahçe maçındaki futbolcu eksikliğinden dolayı basketbol takımından alınan iki oyuncudan biri oldu.
Karşılaşmada üçü sayılmayan dört gol atarak takımının 1-0 galip gelmesini sağlayan Bartu, Fikret Arıcan’ın aracılığı ile Fenerbahçe’de futbol oynamaya başladı.
1955 - 61 ve 67-70 yılları arasında sarı lacivertli formayı terleten Can Bartu, 4 lig şampiyonluğu yaşarken; 28 kez de milli oldu.
Milli takım formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcu unvanına sahip efsane isim, aynı günde hem futbol hem de basketbol maçına çıkmıştır.
Fenerbahçe ve milli takımdaki başarılı futbolu ile dikkat çeken Can Bartu, 1961 yılında İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu. İtalya’da Venezia ve Lazio formaları da giyen Bartu, 1962 Kupa Galipleri Kupası finalinde Fiorentina formasıyla Atletico Madrid’e karşı oynamış ve UEFA’nın organize ettiği bir kupa organizasyonunda finalde forma giyen ilk Türk futbolcu olmuştur.
İtalyan taraftarların "Sinyor Bartu" ismini verdiği efsane futbolcu, İtalya’da geçirdiği başarılı dönemin ardından 1967’de Türkiye’ye dönerek Fenerbahçe ile tekrar yollarını birleştirdi.
Teknik ve zarif oyunu ile göz dolduran Bartu, kaptanlığını da yaptığı sarı-lacivertli forma altında 326 maça çıktı ve 162 gol kaydetti.
Can Bartu’nun başarılarla dolu kariyerinde unutulmaz anlar da yer alıyor.
Efsane futbolcu, 1969 yılında Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan Metin Oktay'ın jübile maçına Galatasaray formasıyla çıkarak tarihi bir jeste imza attı.
1958 senesinde de Türkiye - Romanya karşılaşmasında, kaleci Turgay Şeren'in sakatlanması üzerine, mücadelenin son yedi dakikasında kaleye geçen Can Bartu, takım arkadaşından gol yedi.
1970 yılında futbolu bıraktıktan sonra çeşitli gazetelerde ve televizyonlarda yorumculuk yapan Bartu, son olarak Fenerbahçe Televizyonu ekranlarında “Can Bartu ile futbol gündemi” programıyla sarı lacivertli taraftarlarla buluşuyordu.
Can Bartu, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nin ev sahipliği yaptığı 2008 – 2009 sezonu UEFA Kupası finali için UEFA’nın Türkiye elçisi seçilmişti.
Fenerbahçe Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu Üyesi de olan Can Bartu’nun adı geçtiğimiz yıllarda Samandıra Tesisleri'ne verilmişti.
Can Bartu'nun 2021'de Kadıköy Yoğurtçu Parkı'na heykeli dikildi. 11 Nisan 2019'da yaşamını yitiren Can Bartu, Türk sporunda unutulmaz izler bıraktı.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.