Bakanlıktan açıklama geldi: Dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu!

GİB, dijitalleşme çalışmalarıyla vergi süreçlerinde devrim niteliğinde yenilikler sunuyor. Artık dilekçe verilmesinden fatura düzenlemeye, beyannamelerden tebligat işlemlerine kadar hemen hemen tüm vergi işlemleri dijital ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Bakanlıktan açıklama geldi: Dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu!

Dijital Vergi Dairesi uygulamasıyla mükellef olmak isteyenler, vergi dairesine gitmeden işlemlerini başlatabiliyor. Tüm dilekçeler elektronik olarak verilip sonuçlar da dijital ortamda öğrenilebiliyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon sayesinde işe başlama, şube açılışı ve kapanışı gibi işlemler otomatik olarak yürütülüyor, mükelleflerin ilave başvurular yapmasına gerek kalmıyor.

KÜÇÜK İŞLETMELERE BÜYÜK KOLAYLIK: DEFTER-BEYAN SİSTEMİ

Defter tutma yükümlülüğü olan küçük ve orta ölçekli işletmeler ile serbest meslek erbapları için ücretsiz sunulan Defter-Beyan Sistemi sayesinde noter tasdik ücretleri, kırtasiye ve arşiv masrafları gibi maliyetlerden tasarruf sağlanıyor. Basit usule tabi olan mükellefler de bu sistemi kullanarak kayıtlarını çevrim içi tutabiliyor ve otomatik olarak hazırlanan beyannamelerini sunabiliyor.

2024 yılı itibarıyla bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de e-Defter uygulamasına geçecek. Bu yenilikle milyonlarca liralık masraftan tasarruf edilmesi öngörülüyor.

ELEKTRONIK TEBLIGAT VE FATURA UYGULAMALARIYLA TASARRUF REKORU

GİB tarafından geliştirilen e-Tebligat uygulaması, mükelleflerin dijital ortamda hızlı ve ücretsiz bir şekilde bilgilendirilmesini sağlıyor. 9,7 milyon kişi tarafından kullanılan bu sistemle yalnızca posta masrafından 9 milyar lirayı aşkın tasarruf edildi. Öte yandan, e-Fatura uygulamasıyla işlemler hızlanırken muhasebe süreçleri de kolaylaşıyor.

MÜKELLEFLERE ZAMAN VE PARA TASARRUFU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, GİB’in dijitalleşme vizyonunun Türkiye’nin hizmet kalitesini artırdığını vurguladı. Şimşek, “Mükelleflerin vergi dairesine fiziken gitmek zorunda kalmadığı bir dijitalleşme seviyesine ulaştık. Vergiye uyumlu mükelleflere kolaylık sağlamak için tüm teknolojik imkanlardan faydalanıyoruz. Yapay zeka ve robotik otomasyon uygulamalarıyla işlem sürelerini kısaltıp hizmet kalitesini yükseltiyoruz” dedi.