Bakan Yumaklı, Ankara'da açıkladı: Tarımsal ihracatımızı 31 milyar dolara yükselttik

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara'da bugün düzenlenen programda Türkiye’nin tarımsal ihracatının 22 yıl içinde 3,8 milyar dolardan 31 milyar dolara çıktığını ve 186 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarımsal ürün ihraç ettiğini duyurdu. Bakan Yumaklı, bu başarıda Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa yürütülen IPARD programının önemli bir rolü olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Ankara'da açıkladı: Tarımsal ihracatımızı 31 milyar dolara yükselttik

Bakan Yumaklı, Ankara'da düzenlenen “IPARD III Projeleri Hayata Geçiriliyor” başlıklı programda yaptığı konuşmada, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu küresel zorluklara dikkat çekti. İklim değişikliği, salgın hastalıklar, savaşlar ve nüfus artışı gibi etkenlerin tarımı etkilediğini belirten Yumaklı, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde 25 artmasının beklendiğini ve bu artışı karşılamak için daha fazla gıda üretimi ve suya ihtiyaç olacağını ifade etti. Bakan, bu zorlukları aşmanın en önemli yolunun sürdürülebilir tarım tekniklerinin geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

22 YIL ÖNCE 3,8 MİLYAR, BUGÜN 31 MİLYAR DOLAR

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal üretim ve ihracatını artırmak için önemli adımlar attıklarını belirtti. "Tarımsal ihracatımız 22 yıl önce 3,8 milyar dolar iken bugün 31 milyar dolara çıktı" diyen Yumaklı, bu başarıda kırsal kalkınma ve tarımsal üretim planlamasının önemli bir rol oynadığını söyledi. Ayrıca, son 18 yılda 95 binden fazla projeye 117 milyar lira tutarında hibe desteği sağladıklarını ve bu projelerle yaklaşık 277 bin kişiye istihdam yaratıldığını belirtti.

IPARD PROGRAMI VE DESTEKLERİN ETKİSİ

Yumaklı, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD programının tarım sektörüne sağladığı katkılara değindi. IPARD programı kapsamında, hayvancılık, bitkisel üretim, el sanatları, kırsal turizm, yenilenebilir enerji ve makine parkları gibi birçok alanda 25 bin 585 proje hayata geçirildi. Bu projelere toplam 46 milyar lira tutarında hibe desteği verildi. Desteklerin yüzde 66’sının genç girişimcilere, yüzde 30’unun ise kadın girişimcilere sağlandığını belirten Yumaklı, bu desteklerin kırsal kalkınmaya büyük katkı sağladığını ifade etti.

IPARD III PROGRAMI İLE GENİŞLEYEN DESTEKLER

Bu yılın başından itibaren IPARD programının kapsamının 42 ilden tüm 81 ile genişletildiğini duyuran Yumaklı, programın bütçesinin de 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığını açıkladı. IPARD III programının 7 yıl süreceğini ve bu süreçte gıda işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik 249 projeye toplam 2,3 milyar lira hibe desteği sağlanacağını söyledi.

aw329069-02-001.jpg

GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLER VE İŞBİRLİKLERİ

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretim ve ihracatını daha da artırmayı, kırsal kalkınmayı desteklemeyi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Avrupa Birliği ile yürütülen iş birliklerinin önemine vurgu yaptı ve Türkiye’nin, IPARD programını Avrupa’daki en iyi uygulayan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Program, IPARD III programına başvurusu kabul edilen üreticilere temsili hibe çeklerinin verilmesiyle sona erdi. Törene, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, üreticiler ve davetliler katıldı.