Bakan Yerlikaya: "Düzenlenen gösterilerde 150 polisimiz yaralandı"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ali Yerlikaya, düzenlenen gösterilerde 150 polis memurunun yaralandığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya: "Düzenlenen gösterilerde 150 polisimiz yaralandı"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 Mart 2025 tarihinde başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin düzenlenen protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa ve kanuna uygun her türlü gösteri ve yürüyüş için 'başımızın üstünde yeri var' diyen Bakan Yerlikaya şu şekilde konuştu:

"Anayasa ve kanuna uygun her gösterinin başımızın üstünde yeri var. Hiçbir sokak gösterisi gerçeklerin üstünü örtemez."

Düzenlenen protestolarda 150 polis memurunun yaralandığını aktaran Bakan Yerlikaya, "Eylemlerde 150 polisimiz yaralandı. Yazık değil mi günah değil mi? Polisler bu devletin evladı değil mi? Onlarında yolunu gözleyen aileleri yok mu? O olanlara gelenlerinde güvenliğini sağlamak için oralarda bulunuyordu" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in protesto çağrılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yerlikaya, "Sokak çağrısı üzerine ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden bir süreç yaşandı. sokak siyaseti meşrulaştırılmak istendi. Adalet sokakta değil mahkeme salonlarında tecelli eder. Sokağa çıkmakla kimse temize çıkamaz. Hiçbir algı operasyonu, sokak kışkırtması gerçeklerin üstünü örtemez" dedi.

"DEMOKRASİ NEFRET SÖYLEMİ VE ŞİDDETİN KALKANI DEĞİLDİR"

Bakan Yerlikaya konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Türkiye demokrasisi köklü ve güçlü bir devlettir. Demokrasi nefret söylemi ve şiddetin kalkanı değildir. Demokrasi anlayışımız suistimale değil milletin iradesine dayanır. Gösteri ve yürüyüş hak mıdır? Evet, anayasal bir haktır. Anayasa'nın 34. maddesine göre herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Fakat son gösterilerdeki taşlar, asitler, molotoflar, baltalar nedir? Son eylemlerin yapılanların özgürlükle açıklanacak bir durumu var mı? Önünü ardını düşünmeden sokak çağrısı yapanlar bu sokak görüntülerini gördüklerin ne düşündüler acaba."

İçişleri Bakanlığına yapılan gösteri ve yürüyüş başvurularına ilişkin konuşan Bakan Yerlikaya, "Bakanlığımıza 903 başvuru yapıldı. 863’üne izin verildi. Bakanlık olarak bize yapılan başvuruların yüzde 96'sına izin vermişiz."

"SOKAK LAMBASI GİBİ OLMA KİME YANDIĞIN BELLİ OLSUN"

Ali Yerlikaya, "CHP'nin boykot çağrısına ilişkin ise Boykot çağrısı yapmakla yerli ve milli markalarımızı çalışanlarını zor durumda bırakmakla amaçlanan nedir? Hele yabancı kanallara çıkıp Türkiye’yi şikayet etmek. Necip Fazıl diyor ya 'sokak lambası gibi olma kime yandığın belli olsun'" ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen eylemlerde tutuklananlara ilişkin açıklamalarda bulunan Yerlikaya, toplam bin 879 şüphelinin gözaltına alındığını, 260'ının tutuklandığını, 468'inin hakkında adli kontrol kararı verildiğini ve 662 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatili tedbirleri kapsamında 8 Nisan'a kadar 47 bin 749'u polis, 21 bin 262’si jandarma olmak üzere 69 bin 11 personelin görev yapacağını bildirerek şunları söyledi:

"Bayram sevincimizin acıya dönüşmemesi en büyük duamız. Trafik kazalarında 744 canımızı yitirdik. Günlük can kaybımız 24. Yarısı aşırı hızdan kaynaklanıyordu. Bayramda yola çıkacak sürücülerimizi buradan uyaralım. Trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır bir ömür mutluluk demektir."

Bursa Uludağ’da bir otelde çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulunan Ali Yerlikaya, "Otelin içinde bulunan kişiler müdahale ekipleri tarafından otelden çıkarıldı. Personellerden 2’si hayatını kaybetti. Denetimler sonucu otelin 2 ocakta kapatılmış olduğunu öğrendik. Yangın esnasında otelde konaklama yoktu. İdari ve adli soruşturma başlatılmıştır" dedi.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız