Ankara'nın tarihi dijital ortamda keşfedilebilecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından başlatılan "Bellek Ankara" projesi ile Başkent'in tarihi yapıları belgelendiriliyor. Künye Levhaları ve bilgilendirme totemleri sayesinde, ziyaretçiler yapıların tarihine dair detaylı bilgilere kare kod okutarak anında ulaşabilecek.

Ankara'nın tarihi dijital ortamda keşfedilebilecek

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından başlatılan "Bellek Ankara" projesi ile Ankara'nın tarihi mirasını korumaya yönelik adımlar atıldı. Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden akademisyenlerin iş birliğiyle gerçekleştirilen projeyle Ankara’nın 34 tarihi yapısına 43 "Künye Levhası" yerleştirildi. Ayrıca, Başkent'in önemli noktalarında bilgilendirme totemleri de kuruldu.

20240809-141450-0000.png

TARİHİ MİRAS DİJİTALLEŞTİ

Ankara'nın zengin tarihi dokusunu daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla hazırlanan bu projeyle tarihi yapılar hakkında detaylı bilgilere ulaşmak artık çok daha kolay hâle geliyor. Künye Levhaları üzerinde yer alan kare kodları okutarak, yapıların tarihi, mimarları ve dönemi hakkında bilgilere anında ulaşılabilecek.

ANKARALILAR TARAFINDAN BÖLGENİN FARKINDALIĞININ ARTTIRILMASI HEDEFLENDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesinin desteğiyle hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren Kültürel Mirası Koruma Şube Müdürü Sinem Battaloğlu, “Başkent Üniversitesi ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin katkılarıyla Ankara'nın toplumsal, yapısal ve mekânsal bilgilerinin değerlendirilip belgelenmesi ve Ankaralılar tarafından bu bölgelerin farkındalığının artırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, Bellek Ankara projesi gerçekleştirildi.” dedi.

20240809-141331-0000.png

Ankara Kalesi esnafı Derya Altundağ'ın tutkusu çocukların dünyasını aydınlatıyorAnkara Kalesi esnafı Derya Altundağ'ın tutkusu çocukların dünyasını aydınlatıyor

ANKARA'NIN KALBİ ULUS BÖLGESİNİN SİMGE MEKÂNLARI ÖNCELİK OLARAK SEÇİLDİ

Projenin ilk etabında, Ankara'nın tarihi kalbi olan Ulus bölgesindeki önemli meydanlar öncelikli olarak seçildi. Bu kapsamda, Ankara Kale Kapısı, Hacı Bayram Meydanı ve Hükümet Meydanı gibi noktalar bilgilendirme totemleriyle donatıldı. Bu totemler, meydanların tarihi hakkında ziyaretçilere bilgi sunuyor.

20240809-141411-0000.png

Projenin ikinci aşamasında ise 34 farklı tarihi yapıya Künye Levhaları yerleştirildi. Sinem Battaloğlu, bu levhaların proje için özel olarak Türkçe ve İngilizce hazırlandığını belirterek, “Levhalarda yapının mimarı, tescil bilgileri, tarihi ve dönemi gibi bilgiler yer alıyor. Bu sayede yerli ve yabancı ziyaretçiler, Ankara'nın kültürel mirasını daha iyi tanıma fırsatı bulacak.” diye konuştu.