Ankara Eczacı Odası sorunları tek tek sıraladı: "İşsiz eczacı ordusu yaratılıyor"
YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki eczacılık fakültelerindeki kontenjanların düşürüldüğünü açıklamıştı. Konu hakkında anadolugazete.com.tr'ye konuşan Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, "Akredite olan fakültelerdeki kontenjan sayıları azaltılırken vakıf üniversitelerinde veya akredite olmayan üniversitelerde kontenjan sayıları artırıldı aslında. Bunun tam tersi yapılması gerekiyordu." dedi.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, "Şu anda ülkemizde 62 tane eczacılık fakültesi var ve bunların sadece 16 tanesi tam akredite olmuş durumda. Gerçekleştirilen güncellemede akredite olan fakültelerdeki kontenjan sayıları azaltılırken vakıf üniversitelerinde veya akredite olmayan üniversitelerde kontenjan sayıları artırıldı aslında. Bunun tam tersi yapılması gerekiyordu." dedi.
"EĞİTİMDE NİTELİKSİZLEŞTİRMEYE GİDİLMİŞ DURUMDA"
Türkiye'de eczacılık fakülte sayılarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Çakan, "Bugün ülkemizde akademisyenlerinin çok sınırlı olduğu hatta bünyesinde eczacı olmayan, dekanlarının eczacı olmadığı, farmasötik teknoloji derslerine bir farmasötik teknoloji hocasının girmediği eczacılık fakülteleri var. Eğitimde niteliksizleştirmeye gidilmiş durumda. Bu da mesleğimizi değersizleştiriyor." ifadelerini kullandı.
"ECZACI ENFLASYON SORUNU VAR"
YÖK düzenlemesinin akredite olamayan fakültelere yönelik gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Çakan, "2016 yılındaki verilere bakıldığında, bu ülkedeki eczacı sayısının yeterli olduğu raporlanmış durumda. Bugün geldiğimiz noktada ciddi bir eczacı enflasyon sorunu var ve işsiz eczacı ordusu yaratılıyor. Eczacılık fakülte sayılarının artırılmaması gerekiyor. Ancak üniversitelerde eczacılık fakültesi sürekli açılmaya devam ediyor. Akredite olamayan fakültelerin ya kontenjanlarının sıfırlanması gerekiyor ya da bu fakültelerin AR-GE merkezlerine dönüştürülmesi ve bu merkezlerde de işsiz kalan eczacıların istihdam edilmesi gerekiyor." diye konuştu.
"GÖRÜNÜR BİR MESLEK HALİNE GELEMİYORUZ"
Çakan, eczacılık mesleğindeki güncel sorunları ise şu ifadelerle aktardı:
"Kağıt üzerinde birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak geçsek de bürokrasinin gözünde hiçbir zaman böyle görülmedi. Görünür bir meslek haline gelemiyoruz. En büyük sorunlarımızdan birisi bu. Sağlıkta şiddetten kamu hizmetlerinden yararlanmaya kadar birçok sorun yaşıyoruz. Eczacı enflasyonu, ilaç fiyatlandırma politikalarından dolayı yeni nesil ilaçların yüzde 80'inin ülkemize gelememesi, öğrencilerimizin staj yapacak eczane bulmakta zorlanması mesleğimizin güncel sorunları olurken 2018 yılından itibaren mezun olan öğrencilerin yardımcı eczacılık yaptıktan sonra eczane açabilir hale gelmesiyle 3 bin 500 kişiye 1 eczane düşecek şekilde yapılan düzenleme de işsizlik ordusunu oluşturdu. Çok yüksek sayılarda mezun verilirken yardımcı eczacılık yapacak eczane bulmakta zorlanılıyor."