Akçam: Uzlaşamayanlar için yeni kira ve konut sorunları kapıda

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının emlak piyasasını nasıl etkileyeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Akçam: Uzlaşamayanlar için yeni kira ve konut sorunları kapıda

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon sonucu iki yıldır uygulanan kiralarda yüzde 25 artış sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte kira fiyatlarının daha da artacağını öngördüklerini belirtti.

Son iki yıl içinde bazı ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına uyarken bazılarının daha yüksek oranlarda zam yaptığına dikkat çeken Akçam, devletin yüzde 25 kira zammı sınırını koymasındaki en büyük nedenin konut ve kira fiyatlarının artmasını engellemek olduğunu ancak getirilen kurala rağmen kiraların istenilen seviyede tutulamadığını söyledi.

untitled-1-001.jpg

"KİRA FİYATLARINDA YÜZDE 500'LÜK ARTIŞ MEYDANA GELDİ"

Türkiye’de son iki yılda konut ve kira fiyatlarının neredeyse uçtuğunu belirten Akçam, Türkiye'nin konut ve kira fiyatı artışında dünya lideri olduğunu vurguladı. Son 10 yılda kira fiyatlarında yüzde 500’lük bir artış meydana geldiğini ve bu artışın büyük kısmının kira zam artış oranında yüzde 25 sınır olmasına rağmen gerçekleştiğini kaydetti.

Akçam, kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte kira fiyatlarının daha da yükseleceğini ve bunun yeni konut sorunlarını doğuracağını öngördüklerini ifade etti. Konut açığının devam ettiğine dikkat çeken Akçam, "Kiracı – ev sahibi çekişmesini artacaktır. Konut açığı şu an da devam etmektedir. Konut açığını giderecek en etkin yöntem ise yeni konutlara ağırlık vermektir. Bunu en iyi hızlandıracak yöntem ise kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmaktan geçmektedir. Bir de işin diğer boyutu var o da inşaat maliyetlerinin ve arsa fiyatlarının yükselmesidir. İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışını durdurmanın ilk yolu ise yerli üreticiyi desteklemekten ve dış girdi sayısını azaltmaktan geçiyor. Bununla birlikte konut krizinin aşılabilmesi için, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Akçam, Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumunun başta demir ve çimento olmak üzere inşaat malzemelerinin fiyat artışında ciddi denetleme yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Akçam, arsa fiyatlarının da denetim altına alınması gerektiğini belirtti.