AİHM'de Türkiye birinci, Rusya ikinci oldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2023 yılı istatistikleri raporunu yayımladı. Rapora göre, geçen yıl yüksek mahkemede görüşmeyi bekleyen en yüksek başvuru sayısına sahip ülke Türkiye oldu.
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
AİHM verilerine göre mahkemenin 68 bin 450 davalık toplam dava yükünün 23 bin 390'ını, yani yüzde 34,2'sini Türkiye menşeili davalar oluşturdu. Bu büyük çoğunluğu da 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası yapılan başvurulardan oluşuyor.
Türkiye, 2023 yılında en çok adil yargılanma hakkının ihlali ve güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali konularında mahkum edildi.
Raporda ihlallere de yer verildi. Buna göre Türkiye'den toplam 78 kararın en az 70'inde hak ihlali tespit edilirken 3 kararda ihlal tespit edilmedi. Tespit edilen hak ihlalleri şöyle:
* Etkin soruşturma eksikliği (Madde 2): 2
* İnsanlık dışı aşağılayıcı muamele (Madde 3): 3
* Özgürlük ve güvenlik hakkı (Madde 5): 16
* Adil yargılanma hakkı (Madde 6): 17
* Kanunsuz ceza olmaz (Madde 7): 1
* Özel hayat ve aile hayatına saygı (Madde 8): 15
* İfade özgürlüğü (Madde 10): 10
* Toplantı ve örgütlenme özgürlüğü (Madde 11): 16
* Ayrımcılığın önlenmesi (Madde 14): 1
* Mülkiyetin korunması: 4
* Eğitim hakkı ihlali: 1
İKİNCİ SIRAYI RUSYA ALDI
Türkiye'yi 12 bin 450 dava ile Rusya izledi. En çok başvuru sayısına sahip üçüncü ülke ise 8 bin 750 dava ile Ukrayna oldu.
Basın toplantısında 2023 istatistiklerini açıklayan AİHM Başkanı Siofra O'Leary, en fazla başvurunun Türkiye'den yapıldığını belirterek, 2022 ile kıyaslandığında Rusya ile ilgili başvuruların 5 bin, İtalya ile ilgili başvuruların da 1.000 civarında azaldığını söyledi.
Toplantıda O'Leary'ye Eylül 2023 yılında verilen ve Türkiye'ye ByLock davalarını ilgilendiren karar da soruldu. Bu kararla ilgili Türkiye'den bir geri dönüş yapıldı mı sorusuna O'Leary, "Yalçınkaya kararının 8 bin başvuruyu ilgilendirdiğini, bunun sistemik bir problemi ortaya koyduğunu ve bu konuda Türk otoriteleri ile mahkeme arasında bir diyalogun mevcut olduğunu dile getirdi.
O'Leary, Türkiye ile ilgili başvuruların büyük çoğunluğunun yargı süreçlerindeki hak ihlalleri ile ilgili olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bu alandaki reform sürecini yakından takip ediyoruz." dedi.