Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı: Emeklilerden hükümete çağrı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), haziran ayına yönelik enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, 4 kişilik aile için açlık sınırı 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 820 lira olarak belirlendi. Açlık sınırının 19 bin liraya yaklaşmasıyla birlikte 10 bin lira emekli aylığı alan vatandaşlar hükümete seslendi.

Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı: Emeklilerden hükümete çağrı!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Milyonlarca vatandaşın asgari ücret ile maaş aldığı Türkiye’de, açlık sınırı 18 bin 978 liraya yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise katıldığı canlı yayında, “Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir.” dedi.

Öte yandan, memur ve memur emeklileri temmuz ayında ara zam alacakken asgari ücrette ara zam dönemi rafa kalktı.

EMEKLİLERDEN TEPKİ BÜYÜK!

Türkiye’deki ekonomik dalgalanmaların ve yapılan düzenlemelerin en çok etkilediği kesim de emekliler oldu. 10 bin lira aylık alan emekliler, “Milyonlarca emekli bir kez daha açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildi.” diyerek, hükümete seslendi.

Türkiye Emekliler ve Eyt’liler Birliği tarafından gerçekleştirdiği açıklamada, seçim vaadi hatırlatılarak, “Temmuz ayında emekli maaşlarının eşitleneceği söylendi. Emeklilerin umutları ve hayalleri seçim malzemesi olarak kullanıldı. Şimdi ise tasarruf tedbirleri bahane ediliyor. Yıllarca çalışan, vergi ve sigorta primi ödeyen emekliler sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor. Olası bir erken seçimde kırmızı kart göstereceğimizin bilinmesini isteriz.” ifadelerine yer verildi.

“EMEKLİ SENDİKALARI KANUNU ÇIKARILMALI”

Emeklilerin talebinin iletildiği açıklamada, “Asgari ücret uluslararası standartlarda yeniden belirlenmeli, en düşük emekli maaşı başta olmak üzere tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak en az asgari ücret olmalı, 12 bin lira seyyanen ek zam, İntibak Yasası çıkarılmalı, emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülmeli, ‘Emekli Sendikaları Kanunu’ çıkarılmalı, milli hasıladan emeklilere yüzde 100 pay verilsin.” denildi.

“ÜCRETSİZ ULAŞIM İMKANI SAĞLANMALI”

Yine, yerel yönetimlere de çağrıda bulunan emekliler, lokal ve tesis taleplerini yineleyerek, “Hayatını idame ettiremeyen emeklilere nakit, yakacak ve gıda desteği verilmeli, su ve doğalgaz faturalarından vergi alınmamalı, tüm emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım imkanı sağlanmalı.” maddeleri sıralandı.