2000 sonrası SGK girişliler adalet istiyor

2000 yılı ve sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) giriş yapanlar, emeklilik için belirlenen kademeli yaş şartına karşı çıkıyor. Tüm şartları yerine getirdiği halde yaşa takılan vatandaşlar kademeli emekliliğin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyor.

2000 sonrası SGK girişliler adalet istiyor

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Kademeli emeklilik 2000 yılı ve sonrasında SGK’ya giriş yapanların emeklilik yaşı, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısına göre kademeli olarak artırması öngörüyor.

Bu sistemle 2000 yılı ve sonrasında SGK’ya giriş yapanlar 65 yaşında değil, sigortalılık süreleri ve prim ödeme gün sayılarına göre daha erken emekli olabilecek.

2000 sonrası SGK girişlilerin kademeli emekliliğin çıkmasını talep etmelerinin nedenleri şu şekilde sıralanıyor:

Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısındaki eşitsizlik

  • 1999 yılı ve öncesinde SGK’ya giriş yapanların 3600 gün prim ödeme ve 15 yıl sigortalılık süresi ile emekli olmalarına karşın, 2000 yılı ve sonrasında SGK’ya giriş yapanların 7200 gün prim ödeme ve 25 yıl sigortalılık süresi ile emekli olmaları gerekiyor. Bu durum, 2000 sonrası SGK girişlileri arasında bir eşitsizlik yaratıyor.

Hayat beklentisindeki artış

  • Son yıllarda hayat beklentisinde yaşanan artış, kademeli emeklilik sisteminin gerekliliğini daha da arttırıyor. 1999 yılı ve öncesinde SGK’ya giriş yapanların ortalama yaşam süresi 72 iken, 2000 yılı ve sonrasında SGK’ya giriş yapanların ortalama yaşam süresi 78 yıl olarak öngörülüyor. Bu durum, 2000 sonrası SGK girişlilerin daha uzun süre çalışarak emekli olması gerektiği anlamına geliyor.

2000 sonrası mağdurlar seslerini Meclis’te duyurabilmek için gerek sosyal medyada gerekse sokakta kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Sosyal medyada gündem olan bu hususun Torba Yasa’da yer alıp almayacağı ise merak konusu…