TCMB nisan ve haziran faiz indirimini es geçebilir
Mart ayında enflasyon yüzde 2,46 artarak yıllık enflasyonu yüzde 38,1’e düşürdü. 19 Mart’taki siyasi gelişmelerin ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Nisan ayında enflasyonu artırması bekleniyor. Yıl sonu enflasyon tahminleri yüzde 30’un üzerine çekilmeye başladı.

Mart ayında enflasyon, yüzde 2,46 ile beklentilerin altında kalarak yıllık enflasyon oranı ise yüzde 38,1’e geriledi ve Haziran 2023 seviyelerine döndü. Ancak, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından piyasalarda başlayan dalgalanmaların Nisan ayında daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Bu durum, yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 30’un üzerine çıkardı.
Mart ayında, aylık enflasyon yüzde 2,46 olarak gerçekleşti ve gıda ile konut grubundaki artışlar en büyük etken oldu. TÜİK verilerine göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık enflasyon yüzde 4,94 artarken, bu durum manşet enflasyona 1,23 puanlık katkı sağladı. Gıda fiyatlarındaki artışta, Ramazan ayının etkisinin yanı sıra işlenmemiş gıdalarda yaşanan sıkıntılar da öne çıktı. Taze meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 16,03, işlenmemiş gıda fiyatlarında ise yüzde 10,17 artış yaşandı. Mart ayında fiyatı en çok artan ürün ise patates oldu, yüzde 42,1’lik bir artış gösterdi.
İşlenmemiş gıdalardaki yüksek artışa rağmen, işlenmiş gıdalarda yatay bir seyir izlendi. Mal enflasyonu, hizmet enflasyonunu geride bırakarak mart ayında yüzde 2,71 artış gösterdi. İçki ve sigara grubunda ise zamların etkisiyle yüzde 9,96’lık bir artış yaşandı. Giyim ve ayakkabı grubunda ise enflasyon düşüş gösterdi ve yüzde 2,48 azaldı, bu da manşet enflasyon üzerinde 0,15 puanlık bir azalma sağladı.
Konut grubundaki artışlar, özellikle kiralar ve konut sigortasındaki yükselme ile birlikte mart ayında yüzde 2,1 arttı. Nisanda döviz kurlarındaki olası yükselişin etkisiyle doğalgaz ve elektrikteki artışlar konut grubunun enflasyona olan etkisini artırabilir. Ulaştırma grubunda da benzin fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon oranının yükselmesi bekleniyor.
Nisan ayında, döviz kurlarındaki hareketler ve enerji fiyatlarındaki olası artışlarla birlikte enflasyonun artması ve yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 30’un üzerine çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon verileri daha olumlu bir tablo çiziyor. Çekirdek B enflasyonu yıllık bazda yüzde 36,99’a gerilerken, çekirdek C enflasyonu da yüzde 37,42’ye düştü.
Uzmanlar, Nisan ve Haziran aylarındaki PPK toplantılarında faiz indirimlerine ara verilmesini öngörüyor.
TCMB'NİN SWAP İŞLEMLERİ HARİÇ NET REZERVLERİNDE BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), swap işlemleri hariç net rezervlerinde büyük bir düşüş yaşadı. 28 Mart haftasında, swap hariç net rezervler 14,5 milyar dolar azalarak 37,7 milyar dolara geriledi. Bu azalma, bir önceki hafta ile birlikte toplamda 27,7 milyar dolara ulaşmış oldu.
TCMB’nin verilerine göre, aynı dönemde brüt rezervler 163,1 milyar dolardan 156,5 milyar dolara, net rezervler ise 62,1 milyar dolardan 56,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervlerdeki gerileme ise tarihi bir düşüşü işaret ediyor ve 28 Mart itibarıyla 27,7 milyar dolarlık bir azalma meydana geldi. Son düşüşle birlikte swap hariç net rezervler, Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.