TCMB nisan ve haziran faiz indirimini es geçebilir

Mart ayında enflasyon yüzde 2,46 artarak yıllık enflasyonu yüzde 38,1’e düşürdü. 19 Mart’taki siyasi gelişmelerin ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Nisan ayında enflasyonu artırması bekleniyor. Yıl sonu enflasyon tahminleri yüzde 30’un üzerine çekilmeye başladı.

TCMB nisan ve haziran faiz indirimini es geçebilir

Mart ayında enflasyon, yüzde 2,46 ile beklentilerin altında kalarak yıllık enflasyon oranı ise yüzde 38,1’e geriledi ve Haziran 2023 seviyelerine döndü. Ancak, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından piyasalarda başlayan dalgalanmaların Nisan ayında daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Bu durum, yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 30’un üzerine çıkardı.

Mart ayında, aylık enflasyon yüzde 2,46 olarak gerçekleşti ve gıda ile konut grubundaki artışlar en büyük etken oldu. TÜİK verilerine göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık enflasyon yüzde 4,94 artarken, bu durum manşet enflasyona 1,23 puanlık katkı sağladı. Gıda fiyatlarındaki artışta, Ramazan ayının etkisinin yanı sıra işlenmemiş gıdalarda yaşanan sıkıntılar da öne çıktı. Taze meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 16,03, işlenmemiş gıda fiyatlarında ise yüzde 10,17 artış yaşandı. Mart ayında fiyatı en çok artan ürün ise patates oldu, yüzde 42,1’lik bir artış gösterdi.

İşlenmemiş gıdalardaki yüksek artışa rağmen, işlenmiş gıdalarda yatay bir seyir izlendi. Mal enflasyonu, hizmet enflasyonunu geride bırakarak mart ayında yüzde 2,71 artış gösterdi. İçki ve sigara grubunda ise zamların etkisiyle yüzde 9,96’lık bir artış yaşandı. Giyim ve ayakkabı grubunda ise enflasyon düşüş gösterdi ve yüzde 2,48 azaldı, bu da manşet enflasyon üzerinde 0,15 puanlık bir azalma sağladı.

Konut grubundaki artışlar, özellikle kiralar ve konut sigortasındaki yükselme ile birlikte mart ayında yüzde 2,1 arttı. Nisanda döviz kurlarındaki olası yükselişin etkisiyle doğalgaz ve elektrikteki artışlar konut grubunun enflasyona olan etkisini artırabilir. Ulaştırma grubunda da benzin fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon oranının yükselmesi bekleniyor.

Nisan ayında, döviz kurlarındaki hareketler ve enerji fiyatlarındaki olası artışlarla birlikte enflasyonun artması ve yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 30’un üzerine çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon verileri daha olumlu bir tablo çiziyor. Çekirdek B enflasyonu yıllık bazda yüzde 36,99’a gerilerken, çekirdek C enflasyonu da yüzde 37,42’ye düştü.

Uzmanlar, Nisan ve Haziran aylarındaki PPK toplantılarında faiz indirimlerine ara verilmesini öngörüyor.

TCMB'NİN SWAP İŞLEMLERİ HARİÇ NET REZERVLERİNDE BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), swap işlemleri hariç net rezervlerinde büyük bir düşüş yaşadı. 28 Mart haftasında, swap hariç net rezervler 14,5 milyar dolar azalarak 37,7 milyar dolara geriledi. Bu azalma, bir önceki hafta ile birlikte toplamda 27,7 milyar dolara ulaşmış oldu.

TCMB’nin verilerine göre, aynı dönemde brüt rezervler 163,1 milyar dolardan 156,5 milyar dolara, net rezervler ise 62,1 milyar dolardan 56,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervlerdeki gerileme ise tarihi bir düşüşü işaret ediyor ve 28 Mart itibarıyla 27,7 milyar dolarlık bir azalma meydana geldi. Son düşüşle birlikte swap hariç net rezervler, Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız