Tarım alarm veriyor! Çiftçi sayısı azalıyor, üretim alanları daralıyor

Türkiye’de tarımsal üretimde kriz derinleşiyor. İklim krizi ve artan maliyetler, çiftçiyi üretimden uzaklaştırırken, gıda fiyatları da tüketici için erişilmez hale geliyor.

Tarım alarm veriyor! Çiftçi sayısı azalıyor, üretim alanları daralıyor

İklim krizi, artan maliyetler tarım sektörünü derinden etkiliyor. Türkiye'de her geçen yıl çiftçi sayısı azalıyor. Son yıllarda çiftçi sayısındaki düşüş dikkat çekerken, üretim maliyetlerinin karşılanamaması nedeniyle birçok ürün tarlada kalıyor. Gübre, mazot ve sulama gibi temel girdilerde yaşanan fiyat artışları, üreticiyi zor durumda bırakıyor.

MALİYETLER ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR!

Artan maliyetler nedeniyle üreticiler üretmekten vazgeçme noktasına geldi. Türkiye'de hem çiftçi sayısında hem de tarımsal üretim alanlarında ciddi daralmalar yaşanıyor.

Kuraklık, düzensiz yağışlar ve girdi maliyetlerinin artması üretimi olumsuz etkiliyor. Özellikle kuraklık ve düzensiz yağışlar nedeniyle verim kayıpları artarken, tarladan sofraya ulaşamayan ürünler zincirin her halkasında kriz yaratıyor.

Gübre, mazot ve sulama gibi temel kalemlerde yaşanan yüksek artışlar nedeniyle pek çok ürün tarlada kalıyor. Üretici kazanamıyor, tüketici ise artan fiyatlar nedeniyle gıdaya erişmekte zorlanıyor.

Tüm bu gelişmeler, tüketiciye yansıyan yüksek fiyatlar nedeniyle gıdaya erişimi ciddi şekilde kısıtlıyor. Uzmanlar, tarımsal desteklerin artırılması ve iklim krizine karşı acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

TÜİK verilerine göre, 2011 yılında tarım sektörü toplam istihdamın yüzde 24,8’ini oluştururken bu oran 2024 yılının Haziran ayında yüzde 14,7’ye kadar geriledi. Tarımdan kopuş hızlanırken, tarımsal üretim yapılan araziler de her geçen gün küçülüyor.

Uzmanlar, tarımdaki bu gerilemenin sadece üreticiyi değil, ülkenin gıda güvenliğini de tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için destek politikalarının gözden geçirilmesi ve iklim krizine karşı bütüncül önlemler alınması gerektiği belirtiliyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız