Tahıl üretiminde düşüş, sebze ve meyve üretiminde artış yaşandı!
2024 yılı itibariyle, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim miktarları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 azalarak toplam 77,5 milyon ton olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini yayımladı. Buna göre, bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5’lik bir azalma yaşanırken, meyve, sebze ve içecek bitkileri üretiminde ise artış gözlendi.
2024 yılı itibariyle, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim miktarları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 azalarak toplam 77,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Ancak, sebze ve meyve üretiminde, artışlar dikkat çekti. Sebzelerde üretim miktarı yıllık bazda yüzde 5,6 artarak 33,6 milyon ton olurken, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde üretim yüzde 2,1 oranında arttı ve yaklaşık 28 milyon ton olarak kaydedildi.
Tahıl ürünleri üretimi 2024'te, yıllık bazda yüzde 7,5 oranında azalarak yaklaşık 39 milyon ton olarak belirlendi. Bu düşüşte, başta buğday olmak üzere, birçok tahıl ürününde yaşanan gerilemeler etkili oldu:
Buğday üretimi yüzde 5,5 azalarak 20,8 milyon ton, Arpa üretimi yüzde 12 gerileyerek 8,1 milyon ton,
Çavdar üretimi yüzde 15,7 düşerek 257 bin ton, Yulaf üretimi yüzde 4,9 azalarak 390 bin ton,
Mısır üretimi ise yüzde 10 düşerek 8,1 milyon ton olarak gerçekleşti.
Baklagiller grubunda ise nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye üretimi 279 bin ton ve kırmızı mercimek üretimi 405 bin ton olarak hesaplandı.
PATATES VE YAĞLI TOHUMLARDA ARTIŞ
Yumru bitkilerinden patates üretimi, yüzde 21,1 oranında artarak 6,9 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlar arasında soya üretimi yüzde 30,9 artış göstererek 180 bin tona ulaşırken, ayçiçeği üretimi ise küçük bir düşüşle 2,2 milyon tona geriledi.
Şeker pancarı üretimi ise yüzde 8,9 azalarak 23 milyon ton olarak kayıtlara geçti.
Meyve üretimi ise genel olarak artış gösterdi, ancak bazı ürünlerde düşüş yaşandı. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretimi, geçen yıla göre yüzde 2,1 oranında artarak yaklaşık 28 milyon ton oldu. Ancak, bazı meyve türlerinde üretim azalırken, bazı ürünlerde ise ciddi artışlar görüldü:
Elma üretimi yüzde 4, çilek üretimi yüzde 10,4 azaldı.
Narda yüzde 10,1 ve üzümde ise yüzde 2 artış kaydedildi.
Turunçgil üretimi özellikle mandalina (%32,7), portakal (%30,3) ve limon (%25,6) üretimlerinde ciddi azalışlar yaşandı.
Sert kabuklu meyveler grubunda ise fındık üretimi yüzde 10,3, ceviz üretimi yüzde 18,3 arttı. En dikkat çekici artış ise Antep fıstığı üretiminde yaşandı; üretim tam yüzde 117,6 oranında arttı.
Muz üretimi ise yüzde 5,9 azalış gösterdi. Bununla birlikte, zeytin üretimi şaşırtıcı bir şekilde yüzde 146,7 oranında bir artış gösterdi.
SÜS BİTKİLERİNDE GERİLEME
Süs bitkileri üretiminde ise olumsuz bir gelişme yaşandı. 2024 yılında süs bitkileri üretiminde yüzde 6,1 azalış kaydedildi. Kesme çiçek üretimi, yüzde 0,1 oranında azalmışken, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 17,4 gerileme yaşandı.